ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)

Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει μακέτες ενός αεροπλανοφόρου και ενός αντιτορπιλικού των «ΗΠΑ», σε έρημο της χώρας, πιθανώς για ασκήσεις ενόψει μιας πιθανής ναυτικής σύγκρουσης στο μέλλον, όπως αναφέρει το Associated Press.

Σημειώνεται πως ο εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων και οι κινήσεις του Πεκίνου για την απόκτηση πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών ανησυχούν το ίδιο, τόσο το Κογκρέσο, όσο και αξιωματούχους Άμυνας στις ΗΠΑ.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies δείχνουν τα περιγράμματα ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τουλάχιστον ενός αντιτορπιλικού σε μια σιδηροδρομική γραμμή.

Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)-1

Η Maxar αναγνώρισε την τοποθεσία αυτή ως την Ruoqiang, μια κομητεία της ερήμου Taklamakan στη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang.

Το ανεξάρτητο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε στον ιστότοπό του ότι οι μακέτες των αμερικανικών πλοίων ήταν μέρος ενός νέου σχεδίου στόχων που αναπτύχθηκε από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.

Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)-2

Δεν ήταν σαφές από τις εικόνες πόσες λεπτομέρειες είχαν συμπεριληφθεί στους προφανείς στόχους, αν και φέρεται να εντοπίστηκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο αντιτορπιλικό, συμπεριλαμβανομένων των οπλικών συστημάτων.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για τις εικόνες, λέγοντας: «Δεν γνωρίζω για αυτό αναφέρετε».

Κινεζικές ασκήσεις στην έρημο με fake αεροπλανοφόρο και αντιτορπιλικό των ΗΠΑ (εικόνες)-3

Ραγδαία ανάπτυξη

Το κατεστημένο στον τομέα της Άμυνας στις ΗΠΑ έχει γίνει μάρτυρας απειλών από το Πεκίνο που αναπτύσσονται ταχύτατα σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών υπερηχητικών πυραύλων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, ένα πυρηνικό οπλοστάσιο που διευρύνεται, βήματα που γίνονται στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο, αλλά και φαινομενικά καθημερινές απειλές κατά της Ταϊβάν.

«Είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη γεωστρατηγική ισχύ που γίνεται αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Μικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, στη διάρκεια μιας ομιλίας του για τις πρόσφατες προόδους που έχει σημειώσει η Κίνα στον αμυντικό τομέα.

«Μας προκαλούν ξεκάθαρα σε περιφερειακό επίπεδο και η επιδίωξή τους είναι να προκαλέσουν τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η εν δυνάμει αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος είναι ανησυχητική για τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ διατηρούσαν τη θέση της πιο ισχυρής οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης παγκοσμίως. Μία αλλαγή προς τη μεριά της Κίνας, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί άμεση απειλή, θα μπορούσε να ανατρέψει συμμαχίες στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώνουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του Μικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζον Χάιτεν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο ρυθμός στον οποίο η Κίνα αναπτύσσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, είναι «εντυπωσιακός» προς την κατεύθυνση να ξεπεράσει τις ΗΠΑ «αν δεν κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε αυτό».