Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί τα τελευταία 24ώρα η Βενετία λόγω των ισχυρών ανέμων και την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Μέχρι αυτή την ώρα όμως έχουν αποφευχθεί πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης χάρη στο σύστημα φραγμάτων Mose (Μωυσής).
Το αμφιλεγόμενο σύστημα που στοίχισε στο ιταλικό δημόσιο 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στις τρεις εισόδους του λιμανιού της υδάτινης πόλης αποδεικνύει ότι θωρακίζει αποτελεσματικά το ιστορικό κέντρο από πλημμύρες όπως εκείνες πριν από δύο χρόνια, οι οποίες προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο εσωτερικό του καθεδρικού του Αγίου Μάρκου.
Ο αντιδήμαρχος Βενετίας Αντρέα Τομαέλο είναι ανακουφισμένος ότι το σύστημα Mose ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις κι ας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δοκιμής. Δηλώνει ότι, παρά την άνοδο της στάθμης στα 1,40 μέτρα και μικρής έκτασης πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο, οι κάτοικοι της Βενετίας συνεχίζουν τη ζωή τους, εργάζονται κανονικά και δεν αγωνιούν για τις περιουσίες τους.
«Το σύστημα Μωυσής έχει καθοριστικό ρόλο στην πόλη μας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος: “Ίσως θα είχε νόημα να το ενεργοποιούμε ακόμα και όταν η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης δεν είναι τόσο μεγάλη, έτσι ώστε να αποφεύγονται πλημμύρες ακόμα και σε εκείνες τις συνοικίες που πλήττονται πάντα πρώτες”».
Προστασία της πόλης, αλλά και του οικοσυστήματος
Ο Μάρκο Φαβάρο από το Κέντρο Προειδοποίησης και Ενημέρωσης της πόλης αποδίδει τις συχνότερες και πιο καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ετών στην κλιματική αλλαγή. Αντιμετωπίζει ωστόσο με σκεπτικισμό μια συνεχή λειτουργία του συστήματος Μωυσή για οικολογικούς λόγους.
«Από τεχνολογικής άποψης είναι φυσικά εφικτό, τα φράγματα να είναι πάντα ενεργοποιημένα», τονίζει ο Μάρκο Φαβάρο: «Τότε όμως θα υποστεί ζημιές το οικολογικό σύστημα γύρω από την λιμνοθάλασσα. Θα πρέπει συνεπώς να βρούμε το σημείο ισορροπίας μεταξύ της θωράκισης της Βενετίας και της προστασίας του οικοσυστήματος».
Οι μετεωρολόγοι θεωρούν κρίσιμη κα την ερχόμενη νύχτα. Προβλέπουν ωστόσο βελτίωση του καιρού κατά τη διάρκεια της Κυριακής.
• COP26: Πρωτότυπο «καμπανάκι» από τον ΥΠΕΞ του Τουβαλού για την κλιματική αλλαγή
• Κλιματική κρίση: Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού λόγω καιρού
• Κρυφές αλήθειες πίσω από την «αργκό» της κλιματικής αλλαγής
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr
Πηγή: DW