COP26: Δυναμικό «παρών» των ορυκτών συμφερόντων

COP26: Δυναμικό «παρών» των ορυκτών συμφερόντων

Πολυπληθής αποστολή εταιρειών του κλάδου στη σύνοδο COP26

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Η ανεπίσημη «αποστολή» εκπροσώπων συμφερόντων εταιρειών ορυκτών καυσίμων είναι πολυπληθέστερη ακόμη και από τη μεγαλύτερη αποστολή χώρας, ενώ ξεπερνάει σε αριθμό το άθροισμα των συνέδρων που έχουν στείλει οι οκτώ χώρες οι οποίες υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Αυτό προκύπτει από ανάλυση της ταυτότητας των συνέδρων στη Γλασκώβη, που πραγματοποίησε η οργάνωση Global Witness.

Οι σύνεδροι από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν ως στόχο να μη δώσει η σύνοδος της Γλασκώβης σαφή κατεύθυνση για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα με το πρώτο προσχέδιο της απόφασης, που διέρρευσε χθες, το έχουν πετύχει. Το προσχέδιο είναι ιδιαίτερα αδύναμο, σύμφωνα με την επικεφαλής της Greenpeace International, Τζένιφερ Μόργκαν. Η Μόργκαν σημείωσε ότι συνήθως τα προσχέδια αρχίζουν με φιλόδοξη γλώσσα, η οποία αποδυναμώνεται στην πορεία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ενώ το γεγονός ότι το ξεκίνημα είναι τόσο απογοητευτικό δεν είναι καλός οιωνός για το αποτέλεσμα της συνόδου.

Μαζικές συλλήψεις επιστημόνων διαμαρτυρόμενων κατά της κλιματικής κρίσης.

Εξω από τα τείχη της διάσκεψης, επιστήμονες προχώρησαν σε ενέργεια μη βίαιης μαζικής, πολιτικής ανυπακοής και συνελήφθησαν. «Ηταν η πρώτη μαζική σύλληψη επιστημόνων ως διαμαρτυρία για την κλιματική κρίση στην Ιστορία», είπε ο θεωρητικός φυσικός Μάικ Λιντς-Γουάιτ. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γλασκώβη άνθρωποι των οποίων οι επιλογές θα προξενήσουν τεράστιο ανθρώπινο πόνο. Αυτοί που συλλαμβάνονται όμως είναι αυτοί που το επισημαίνουν», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική κρίση «δεν είναι απλώς το χειρότερο έγκλημα στην ανθρώπινη Ιστορία, ίσως είναι το χειρότερο έγκλημα στον γαλαξία».

Στο εσωτερικό της συνόδου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, «η οποία γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο Ομπάμα επέκρινε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την απουσία τους από τη Γλασκώβη, χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα απογοητευτική». «Δυστοπικές εικόνες έρχονται στα όνειρά μου», παραδέχθηκε ο πρώην πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή