Ορδές προσφύγων και μεταναστών στα πολωνικά σύνορα

Ορδές προσφύγων και μεταναστών στα πολωνικά σύνορα

Το δράμα των προσφύγων και μεταναστών που πεθαίνουν κατά μόνας περιφερόμενοι στα δάση ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία πήρε διαφορετική τροπή χθες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Το δράμα των προσφύγων και μεταναστών που πεθαίνουν κατά μόνας περιφερόμενοι στα δάση ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία πήρε διαφορετική τροπή χθες, καθώς ομάδα εκατοντάδων ανδρών είχε συγκεντρωθεί στα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ενώ οι Αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι επιδιώκει μεγάλης κλίμακας αναστάστωση. Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μπλογκ της υπηρεσίας Nexta, στη Λευκορωσία, εμφανίζονται άνθρωποι με σακίδια και χειμερινά ρούχα να βαδίζουν στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί από την πόλη Μπρούζγκι της Λευκορωσίας στο συνοριακό δάσος Ποντλάσκιε, ενώ άλλα βίντεο τούς δείχνουν να συνοδεύονται από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Λευκορωσίας.

Υπάρχουν επίσης εικόνες με άνδρες που επιχειρούν να ρίξουν τα συρματοπλέγματα φωνάζοντας «Γερμανία – Γερμανία», ενώ Πολωνοί στρατιώτες, σε κλειστό σχηματισμό, καραδοκούν για να εμποδίσουν τη διέλευσή τους σε περίπτωση που καταφέρουν να τα κόψουν. Στην ομάδα δεν υπάρχουν μόνο άνδρες, αλλά και οικογένειες. Μια γυναίκα από το Ιρακινό Κουρδιστάν δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι πέρασε στη Λευκορωσία με τη βοήθεια ταξιδιωτικού γραφείου που κανόνισε την πτήση προς το Μινσκ και τη μεταφορά της από το Μινσκ στα σύνορα.

Εδώ και εβδομάδες οι μετανάστες παγιδεύονται στη συνοριακή περιοχή, καθώς η πολωνική αστυνομία έχει εντολή να τους επαναπροωθεί χωρίς να τους επιτρέπει να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, ενώ οι Λευκορώσοι δεν τους επιτρέπουν την είσοδο αφήνοντάς τους στα παγωμένα δάση. Τουλάχιστον επτά πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες στην πολωνική πλευρά των συνόρων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερους νεκρούς από την πλευρά της Λευκορωσίας.

Κλιμακώνει τον «υβριδικό πόλεμο» η Λευκορωσία, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Ε.Ε.

«Η Λευκορωσία θέλει να προξενήσει σοβαρό επεισόδιο, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και απώλειες. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ετοιμάζουν μια μεγάλη προβοκάτσια κοντά στην Κουζνίκα Μπιαλόστοκα, μια μαζική απόπειρα διάσχισης των συνόρων», ανέφερε μιλώντας στο πολωνικό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πιοτρ Βαβρζίκ.

Η Ε.Ε. έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω Λευκορωσίας – ένα είδος «υβριδικού πολέμου», ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Λευκορωσία. Η Λιθουανία ανακοίνωσε χθες ότι μεταφέρει πρόσθετα στρατεύματα στα σύνορα και ότι μπορεί να κηρύξει τις συνοριακές περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έκανε η Πολωνία.

«Το καθεστώς της Λευκορωσίας κλιμακώνει την κρίση στα σύνορα. Ενοπλοι ωθούν μετανάστες στα σύνορα της Ε.Ε.», έγραψε στο Twitter η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανούσκαγια.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή