ΚΟΣΜΟΣ

Γέννησε η μία το μωρό της άλλης λόγω ιατρικού λάθους

Δύο ζευγάρια από την Καλιφόρνια έφεραν στη ζωή το ένα τo μωρό του άλλου έπειτα από λάθος σε κλινική γονιμότητας και πέρασαν μήνες μεγαλώνοντας παιδιά που δεν ήταν δικά τους, πριν τελικά ανταλλάξουν τα βρέφη.

Γέννησε η μία το μωρό της άλλης λόγω ιατρικού λάθους

Δύο ζευγάρια από την Καλιφόρνια έφεραν στη ζωή το ένα τo μωρό του άλλου έπειτα από λάθος σε κλινική γονιμότητας και πέρασαν μήνες μεγαλώνοντας παιδιά που δεν ήταν δικά τους, πριν τελικά ανταλλάξουν τα βρέφη. Η Ντάφνα Καρντινάλε είπε ότι η ίδια και ο σύζυγός της Αλεξάντερ υποψιάστηκαν αμέσως ότι το κορίτσι που γέννησε στα τέλη του 2019 δεν ήταν δικό τους, λόγω της πιο σκούρας επιδερμίδας του παιδιού. Το ζευγάρι κατέπνιξε τις αμφιβολίες του επειδή αγάπησε το μωρό και εμπιστεύτηκε τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τους γιατρούς του. «Με κυρίευσαν συναισθήματα φόβου, προδοσίας, θυμού και στενοχώριας», είπε η Ντάφνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σύζυγό της, ανακοινώνοντας τη μήνυση που έκανε εις βάρος της κλινικής γονιμότητας. «Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δεθώ μαζί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να νιώσω τις κλωτσιές της».

Στο στόχαστρο μπήκε το Κέντρο Αναπαρα- γωγικής Υγείας της Καλιφόρνιας, για ιατρικό λάθος, παραβίαση σύμβασης, αμέλεια και απάτη.

Η μήνυση κατηγορεί το Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας της Καλιφόρνιας (CCRH), που εδρεύει στο Λος Αντζελες, και τον ιδιοκτήτη του, δρα Ελιράν Μορ, για ιατρικό λάθος, παραβίαση σύμβασης, αμέλεια και απάτη. Απαιτεί δίκη με ενόρκους και ζητάει αποζημίωση. Οι άλλοι δύο γονείς που εμπλέκονται στην υπόθεση επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι και να καταθέσουν παρόμοια αγωγή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ανταμ Γουλφ, ο οποίος εκπροσωπεί και τους τέσσερις γονείς. Στην προσφυγή το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι η κλινική εμφύτευσε το λάθος έμβρυο στην Ντάφνα και το δικό της έμβρυο στην άλλη γυναίκα. Τα βρέφη –και τα δύο κορίτσια– γεννήθηκαν με διαφορά μιας εβδομάδας τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με την αγωγή, τα δύο ζευγάρια μεγάλωσαν άθελά τους το λάθος παιδί για σχεδόν τρεις μήνες, προτού οι εξετάσεις DNA επιβεβαιώσουν το σφάλμα. Τα μωρά βρέθηκαν στην αγκαλιά των βιολογικών γονέων τους τον Ιανουάριο του 2020. «Οι Καρντινάλε αγάπησαν αυτό το παιδί και φοβήθηκαν ότι θα τους το έπαιρναν», αναφέρει η αγωγή. «Ολο αυτό το διάστημα, ο Αλεξάντερ και η Ντάφνα δεν ήξεραν πού βρισκόταν το βρέφος τους και έτσι ήταν τρομοκρατημένοι που μια άλλη γυναίκα ήταν έγκυος στο παιδί τους». Από τότε που ανακαλύφθηκε το λάθος και τα μωρά επέστρεψαν στις βιολογικές τους οικογένειες, και οι τέσσερις γονείς κάνουν μια προσπάθεια να παραμείνουν ο ένας στη ζωή του άλλου και να «δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη οικογένεια».