ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Μεσολάβηση Πούτιν ζήτησε η Μέρκελ

Τη μεσολάβηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκτόνωση της νέας μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αυτή τη φορά στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, ζήτησε η Αγκελα Μέρκελ σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ρώσο ηγέτη.

Μεταναστευτικό: Μεσολάβηση Πούτιν ζήτησε η Μέρκελ

Τη μεσολάβηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκτόνωση της νέας μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αυτή τη φορά στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, ζήτησε η Αγκελα Μέρκελ σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ρώσο ηγέτη. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ καυτηρίασε την «εργαλειοποίηση των μεταναστών» από την κυβέρνηση του Μινσκ και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να πιέσει τον σύμμαχό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να αλλάξει πορεία.

Νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο συζητεί η Ε.Ε.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι είναι «ο πραγματικός εγκέφαλος» της νέας κρίσης, υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε τον Λουκασένκο να προσφέρει σε χιλιάδες μετανάστες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή δίοδο προς τα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνες και απαράδεκτες» τις κατηγορίες, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ο απευθείας διάλογος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Μινσκ. Τίποτα δεν δείχνει ότι η έκκληση του Ρώσου προέδρου βρίσκει ευήκοα ώτα στους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκε χθες στη Βαρσοβία με τον Μοραβιέτσκι και εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ενωσης προς την Πολωνία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «υβριδικό πόλεμο» της Λευκορωσίας και προσέθεσε ότι το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο «βρίσκεται πάνω στο τραπέζι».

Η νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου έχουν εγκλωβισθεί περίπου 4.000 μετανάστες, ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς δύο ομάδες, περίπου 50 μεταναστών η καθεμία, άνοιξαν τρύπες στον φράχτη που έχουν υψώσει οι πολωνικές αρχές και προσπάθησαν να διεισδύσουν στο εσωτερικό της χώρας.