O τουρκικός ρεαλισμός στα Βαλκάνια

O τουρκικός ρεαλισμός στα Βαλκάνια

Την προσαρμοστικότητα –αλλά και τα όρια– της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια αποκαλύπτει η πρόσφατη κρίση στη Βοσνία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την προσαρμοστικότητα –αλλά και τα όρια– της τουρκικής πολιτικής στα Βαλκάνια αποκαλύπτει η πρόσφατη κρίση στη Βοσνία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Insight.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεξιώθηκε πρόσφατα τον Σερβοβόσνιο πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντικ για να συζητήσουν την κρίση στη Βοσνία. Στις αρχές του μήνα ο μουσουλμάνος Βόσνιος ηγέτης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην Πόλη, ενώ στα τέλη Αυγούστου ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε περιοδεία σε Βοσνία και Μαυροβούνιο. Στο Σεράγεβο ο Ερντογάν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στον γάμο της κόρης του Ιζετμπέγκοβιτς. Η διπλωματική κινητικότητα συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο, σε συναντήσεις με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς και τον Κροάτη Μιλάνοβιτς.

Η πρόσφατη βοσνιακή κρίση υπογραμμίζει τις δυνατότητες αλλά και τα όρια της επιρροής της Αγκυρας.

Η εμπλοκή της Αγκυρας στα Βαλκάνια δείχνει ότι η τουρκική διπλωματία υπακούει στον ρεαλισμό και είναι ικανή να μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες, έχοντας απομακρυνθεί από τις νεο-οθωμανικές εμμονές και φιλοδοξίες. Η αρχική σιγή της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης στη Βοσνία υπογραμμίζει τα όρια και τις αδυναμίες της τουρκικής διπλωματίας στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έμαθε ότι ακόμη και όταν εκφράζει τη δυσαρέσκειά της με κάποια κράτη, οφείλει να αφήνει διόδους επικοινωνίας, όπως έκανε με τη Σερβία και τη Βοσνία και με τη χρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου Βελιγραδίου – Σεράγεβο. Η Αγκυρα φιλοδοξεί να εγκαταλείψει τον ρόλο εκπροσώπου των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, για να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των συσχετισμών μεταξύ των εθνοτήτων της περιοχής. Αυτό κατέστη πρόδηλο με την αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας – Μπάνια Λούκα και την αποδοχή του Ντόντικ ως συνομιλητή από την τουρκική διπλωματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή