ΗΠΑ: O Κουόμο αρνείται τα περί σεξουαλικής κακοποίησης

ΗΠΑ: O Κουόμο αρνείται τα περί σεξουαλικής κακοποίησης

Επιμένει να αρνείται κάθε αποκάλυψη για σεξουαλική κακοποίηση σημαντικού αριθμού γυναικών συνεργατών του ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, σύμφωνα με έκθεση των νομικών υπηρεσιών της πολιτείας, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΛΜΠΑΝΙ. Επιμένει να αρνείται κάθε αποκάλυψη για σεξουαλική κακοποίηση σημαντικού αριθμού γυναικών συνεργατών του ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, σύμφωνα με έκθεση των νομικών υπηρεσιών της πολιτείας, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην έκθεση 515 σελίδων από την κατάθεση διάρκειας 11 ωρών του Κουόμο στις αρχές του καλοκαιριού, ο τέως κυβερνήτης αρνείται κάθε κατηγορία, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως έναν αφιερωμένο στο έργο του κρατικό λειτουργό, στοργικό και γεμάτο ενδιαφέρον για τους υφισταμένους του, άνδρες και γυναίκες. Παραδέχθηκε ότι συνήθιζε να αγκαλιάζει και να φιλάει βοηθούς του, υποστηρίζοντας ότι κάθε ενδεχόμενη θωπεία ήταν ακούσια, σύμφωνα με άρθρο των New York Times. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Κουόμο υιοθέτησε επιθετική στάση απέναντι στη νομική ομάδα του γενικού εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας την έρευνα «πολιτικά υποκινούμενη».

Ο Κουόμο παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ότι φίλησε πολλές βοηθούς του στο μάγουλο, λέγοντας ότι κάποιες φορές τα θύματά του επέλεξαν να τον φιλήσουν στο στόμα. «Είναι κοινό σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι ρομαντικό φιλί, έστω και στο στόμα. Μιλάμε εδώ και για ένα στιγμιαίο άγγιγμα στα χείλη», λέει ο Κουόμο στην κατάθεση. Η πρώην βοηθός του κυβερνήτη, Αναμπελ Ουόλς, στήριξε την εκδοχή του πρώην προϊσταμένου της, λέγοντας ότι έτυχε να τη φιλήσει στα χείλη, αλλά αυτό δεν της προκάλεσε την παραμικρή αμηχανία.

Την ένορκη κατάθεση του τέως κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, από το καλοκαίρι, δημοσιοποίησαν οι νομικές υπηρεσίες της πολιτείας.

Ο Κουόμο εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια περιόρισε τη συνήθεια των φιλιών, εξαιτίας των ραγδαίων μεταβολών συνηθειών στους χώρους εργασίας σε ό,τι αφορά τους κανόνες ορισμού της σεξουαλικής παρενόχλησης. «Τον τελευταίο καιρό άρχισα να ρωτάω γυναίκες αν μου επιτρέπουν να τις φιλήσω, ακολουθώντας τα μεταβαλλόμενα κοινωνικά ήθη», είπε.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις καταθέσεις δέκα γυναικών, οι οποίες κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Κουόμο. Η Μπρίτνι Κομίσιο κατήγγειλε ότι ο Κουόμο τη θώπευσε, γυναίκα αστυνομικός –μέλος της φρουράς του– περιέγραψε πώς την έπιασε από τη μέση κάνοντας απρεπή σχόλια, ενώ πρώην βοηθός του διηγήθηκε περιστατικά επίμονης σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η κατάθεση της Κομίσιο, η οποία υποστήριξε ότι ο Κουόμο τής έπιασε το στήθος πέρυσι, ενόσω βρίσκονταν μόνοι στην επίσημη κατοικία του κυβερνήτη στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Oλμπανι, υπήρξε ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον κυβερνήτη. «Αυτά που διηγείται δεν έγιναν ποτέ. Κάποια στιγμή πρέπει να προστεθεί και λίγη πραγματικότητα στις καταθέσεις αυτών των γυναικών. Να πιάσω το στήθος μιας γυναίκας, την οποία γνωρίζω ελάχιστα, στην επίσημη κατοικία με δέκα στελέχη του γραφείου μου ολόγυρα και την οικογένειά μου σε διπλανό δωμάτιο, λέγοντας ότι δεν με νοιάζει ποιος θα μας δει; Αυτά ακούγονται –και είναι– προϊόντα φαντασίας», είπε ο Κουόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT