Η Τουρκία «μπλοκάρει» την επιβίβαση μεταναστών σε πτήσεις προς τη Λευκορωσία

Η Τουρκία «μπλοκάρει» την επιβίβαση μεταναστών σε πτήσεις προς τη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολίτες από τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν εισιτήρια για πτήσεις από την Τουρκία προς το Μινσκ, εν μέσω της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας (SHGM).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορά της και μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

Η Τουρκία και η αεροπορική εταιρεία της, η Turkish Airlines, κατηγορούνται ότι συμβάλλουν στη ροή των μεταναστών, κατηγορία που απορρίπτεται από την Άγκυρα.

«Σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης των συνόρων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία, αποφασίσθηκε ότι δεν θα πωλούνται εισιτήρια σε πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, που θέλουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από τα αεροδρόμια της χώρας μας, και δεν θα τους επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα», ανέφερε η SHGM μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν από σήμερα στους πολίτες από τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη να επιβιβάζονται στις πτήσεις της από την Τουρκία που έχουν προορισμό τη Λευκορωσία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ μερικές χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, είναι αποκλεισμένοι κάτω από δύσκολες συνθήκες στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, η οποία τους εμποδίζει να περάσουν στο έδαφός της.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, βρίσκονται εδώ και ημέρες στριμωγμένοι μέσα σ’ έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη μεθοριακή ζώνη.

Η Ε.Ε. κατηγορεί το Μινσκ ότι οργάνωσε αυτές τις μεταναστευτικές κινήσεις, χορηγώντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις, για να εκδικηθεί για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι στο καθεστώς του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένο μετά τη βάναυση καταστολή αντιπολιτευομένων.

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες καταγγέλλουν ένα «λαθρεμπόριο ανθρώπων», προσπαθούν να περιορίσουν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λευκορωσία ερχόμενες σε επαφή με χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, για να τις πείσουν να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό το Μινσκ.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης πως νέες κυρώσεις να επιβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο καθεστώς του Λουκασένκο.

Λουκασένκο: Απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Λουκασένκο απείλησε χθες την Ευρώπη με διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (…), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο και στάθηκε κυρίως στη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Τιχανόφσκαγια: «Μπλόφα» η απειλή Λουκασένκο

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε «μπλόφα» την απειλή του Λευκορώσου προέδρου να διακόψει τη λειτουργία ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας στους Ευρωπαίους.

«Θα ήταν περισσότερο επιζήμιο για τον ίδιο, για τη Λευκορωσία, παρά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποθέτω ότι μπλοφάρει», είπε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πλέον στην επίλυση της κρίσης μέσω διπλωματικών διαύλων.

Προειδοποίηση Ε.Ε. για νέες κυρώσεις

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας την επόμενη εβδομάδα.

«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

⇒ Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή