Βρετανία: Παραιτήθηκε το «δεξί χέρι» του πρίγκιπα Καρόλου από τη διεύθυνση ιδρύματος έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς

Βρετανία: Παραιτήθηκε το «δεξί χέρι» του πρίγκιπα Καρόλου από τη διεύθυνση ιδρύματος έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάικλ Φόσετ, επί δεκαετίες το «δεξί χέρι» του πρίγκιπα Καρόλου, παραιτήθηκε από τον ρόλο του επικεφαλής ενός από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του μεγαλύτερου γιού της βασίλισσας Ελισάβετ, εβδομάδες έπειτα από δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο είχε προσφέρει τίτλους τιμής ως αντάλλαγμα για δωρεές.

Η Sunday Times ανέφερε σε δημοσίευμά της τον Σεπτέμβριο πως ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ο Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, παρασημοφορήθηκε χάρη σε βοηθούς του πρίγκιπα αφού προηγουμένως πλήρωσε χιλιάδες στερλίνες σε προγράμματα που υποστήριζε ένθερμα ο Κάρολος.

Μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου, ο Φόσετ παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση του διευθυντή της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Καρόλου The Prince’s Foundation και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή άρχισε έρευνα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εξέδωσε σήμερα δήλωση, στην οποία αναφέρεται πως ο Φόσετ παραιτήθηκε επισήμως από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το γραφείο του πρίγκιπα, το Clarence House, ανέφερε πως το ίδρυμα θα σταματήσει επίσης να χρησιμοποιεί την εταιρεία του Φόσετ, την Premier Mode, η οποία οργάνωνε εκδηλώσεις για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που κόστιζαν εκατοντάδες χιλιάδες στερλίνες.

«Ο Μάικλ Φόσετ και η Premier Mode δεν θα παρέχουν υπηρεσίες σε εμάς στο μέλλον. Συμφωνήσαμε όλοι να βάλουμε τέλος σ’ αυτές τις διευθετήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Clarence House.

Δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία με τον Φόσετ για να σχολιάσει, όμως σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail ένας φίλος του είπε πως ο πρώην βασιλικός υπηρέτης είναι «συντετριμμένος».

Ο Φόσετ άρχισε ως απλός υπηρέτης στα βρετανικά ανάκτορα και ανέβηκε στην ιεραρχία του βασιλικού οίκου μέχρι που έγινε προσωπικός βοηθός του διαδόχου. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στη σχέση των δύο, επικαλούμενα δήλωση του Καρόλου σε φίλους του πως ο Φόσετ ήταν ο μοναδικός βοηθός του τον οποίο θεωρούσε απαραίτητο.

Το 2003 ο Φόσετ παραιτήθηκε από τη θέση του προσωπικού υπηρέτη του πρίγκιπα έπειτα από μια επικριτική εσωτερική έκθεση για τον τρόπο που διηύθυνε το γραφείο του πρίγκιπα, στην οποία περιγραφόταν ως ένας καθόλου δημοφιλής άνθρωπος που εκφόβιζε το υπόλοιπο προσωπικό και δεχόταν πολύτιμα δώρα, αν και η έκθεση τον απάλλασσε από κατηγορίες για διαφθορά ή ανάρμοστη δραστηριότητα.

Ωστόσο ο Φόσετ παρέμεινε κοντά στον Κάρολο και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ιδιωτικής εταιρείας του πρίγκιπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή