Πανδημία ανεμβολίαστων στη Γερμανία

Πανδημία ανεμβολίαστων στη Γερμανία

Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που γεμίζουν τις κλίνες ΜΕΘ στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία. Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η Γερμανία είχε αναγνωρισθεί ως πρότυπο διαχείρισης της κρίσης και περιορισμού των θανάτων ασθενών.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που γεμίζουν τις κλίνες ΜΕΘ στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία. Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η Γερμανία είχε αναγνωρισθεί ως πρότυπο διαχείρισης της κρίσης και περιορισμού των θανάτων ασθενών.

Οι Αρχές έθεσαν σε εφαρμογή υπάρχοντα σχέδια, αύξησαν τις μονάδες εντατικής, οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα και η καγκελάριος Μέρκελ απολάμβανε της εμπιστοσύνης του κοινού, εν μέρει χάρη στην επιστημονική της κατάρτιση. Σήμερα, όμως, συνδυασμός παραγόντων, όπως η υποχώρηση των θερμοκρασιών και η καθυστέρηση στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων οδήγησε σε νέα έξαρση.

Ιολόγοι και ειδικοί των επιδημιών εξηγούν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που συμβάλλουν περισσότερο στο νέο κύμα. «Το ποσοστό εμβολιασμών μας παραμένει χαμηλό. Δεν κάναμε όσα έπρεπε. Βρισκόμαστε ακόμη κάτω από το 70% εμβολιασμένου πληθυσμού. Φοβάμαι ότι έχουμε ήδη χάσει τη μάχη απέναντι στο τέταρτο κύμα», λέει η δρ Χέρολντ στην ιατρική σχολή του Γκίζεν.

Υψηλότερα ποσοστά

Το ποσοστό εμβολιασθέντων Γερμανών παραμένει, όμως, πολύ υψηλότερο από αυτό πολλών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη Ρουμανία, μόλις 25% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί πλήρως, ενώ οι θάνατοι από COVID έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Τη Γερμανία ξεπερνούν σε ποσοστά εμβολιασθέντων το Βέλγιο, η Δανία και η Ιταλία, με 75% πλήρως εμβολιασμένων, ενώ Ισπανία, Ισλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται στο 80% και 90% αντίστοιχα.

Η γερμανική εμβολιαστική καθυστέρηση οφείλεται σε θυλάκους αντίστασης, κυρίως σε κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου το ακροδεξιό AfD εμφανίζεται ισχυρό. Οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Τίνο Σουπάλα και Αλίς Βάιντελ, είναι και οι δύο υπερήφανα ανεμβολίαστοι. Και οι δύο πολιτικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό τις τελευταίες εβδομάδες.

Θύλακοι σκληροπυρηνικών αντιεμβολιαστών εμποδίζουν την ανά- σχεση του τέταρτου επιδημικού κύματος.

Περισσότερα κρούσματα

Πληθώρα μολύνσεων καταγράφεται επίσης σε περιοχές της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης – δύο από τα πλουσιότερα κρατίδια του νότου, τα οποία φιλοξενούν ισχυρό κίνημα αντίστασης κατά του εμβολιασμού. «Τη χώρα πλήττουν δύο ιοί: ο κορωνοϊός και το δηλητήριο της αμφισβήτησης, που διοχετεύεται σε μεγάλη κλίμακα», είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ.

Ο δήμαρχος της πόλης Πίρνα στη Σαξονία, Κλάους-Πέτερ Χάνκε, γνωρίζει από πρώτο χέρι για τη δηλητηριώδη προπαγάνδα των αντιεμβολιαστών. Η Πίρνα των 40.000 κατοίκων έγινε σκηνικό βίαιων διαδηλώσεων κατά των υγειονομικών μέτρων στα τέλη της άνοιξης. Το AfD εξασφάλισε στην περιοχή ποσοστό 33% στις κάλπες του Σεπτεμβρίου, ενώ σχεδόν το ήμισυ των κατοίκων αρνείται να εμβολιασθεί. Οι αρνητές αυτοί ανέδειξαν τη Σαξονία ως το κρατίδιο με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων κατοίκων στη χώρα και αυτό με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλήν.

«Προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες με τον διάλογο, αλλά φθάσαμε σε ένα σημείο που οι νουθεσίες μας είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, αποθαρρύνοντας πολλούς διστακτικούς από τον εμβολιασμό. Εννέα στους δέκα ασθενείς στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι», λέει ο Χάνκε. Ο δήμος δημιούργησε μεικτά κλιμάκια ελέγχου επιχειρήσεων για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αποτελούμενα από αστυνομικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους. Τα κλιμάκια μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα επί τόπου, με τους καταστηματάρχες να τιμωρούνται με 500 ευρώ και τους πελάτες με 150 ευρώ. Η σκληρή τακτική μοιάζει να αποφέρει καρπούς, με τα ραντεβού εμβολιασμού να σημειώνουν αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Πρόταση μέτρων

Τα αυστηρά μέτρα δεν θα επαρκούν σε λίγο καιρό, λέει η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, Σάντρα Σίζεκ. Η δρ Σίζεκ έχει υπογράψει ανοικτή επιστολή, στην οποία ζητεί από τις Αρχές να υιοθετήσουν σειρά μέτρων, όπως τα τοπικά lockdowns για ανεμβολίαστους ή ακόμη και βραχυπρόθεσμο εθνικό lockdown.

Η απουσία κυβέρνησης στο Βερολίνο, όμως, δυσχεραίνει το έργο των υγειονομικών αρχών. «Δεν υπάρχει κέντρο εξουσίας και ευθύνης. Η χώρα δεν διαθέτει ηγεσία. Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει πάψει να αντιδρά και η εν αναμονή ηγεσία υποβαθμίζει την πανδημία και τους κινδύνους της», λέει ο Μάικλ Χέρμαν, επικεφαλής ιολόγος του Κέντρου Λοιμώξεων Χέλμχολτς και μέλος της επιτροπής ειδικών, που συμβούλευε την κυβέρνηση Μέρκελ τα τελευταία δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή