Βρετανία: Νέο ρεκόρ αφίξεων παράτυπων μεταναστών

Βρετανία: Νέο ρεκόρ αφίξεων παράτυπων μεταναστών

Τουλάχιστον 1.185 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες για να φθάσουν την Πέμπτη στη Βρετανία, σπάζοντας το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ αφίξεων μεταναστών, καθώς ο ήπιος καιρός διευκόλυνε το επικίνδυνο ταξίδι.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τουλάχιστον 1.185 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες για να φθάσουν την Πέμπτη στη Βρετανία, σπάζοντας το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ αφίξεων μεταναστών, καθώς ο ήπιος καιρός διευκόλυνε το επικίνδυνο ταξίδι.

Σκάφη της υπηρεσίας συνοριοφυλακής της Βρετανίας εντόπισαν δύο τέτοια πλοιάρια, τα οποία συνόδευσαν στο λιμάνι του Ντόβερ. Τρεις μετανάστες αγνοούνταν χθες, καθώς οι γαλλικές Αρχές εντόπισαν δύο άδεια, ακυβέρνητα καγιάκ στα ανοικτά του Καλαί.

Σε χθεσινές δηλώσεις της, η βρετανική κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες στο Παρίσι για απώλεια ελέγχου της κατάστασης στο Καλαί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών του Λονδίνου υπογράμμισε ότι το βρετανικό κοινό δεν επιθυμεί να βλέπει ανθρώπους να χάνονται στα νερά της Μάγχης προς όφελος των διακινητών μεταναστών.

Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει φέτος τη Μάγχη, αριθμός σημαντικά αυξημένος από το 2020, όταν είχαν καταγραφεί 8.404 αφίξεις από τις βρετανικές Αρχές. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι ο ακριβής αριθμός των διασωθέντων ήταν 1.185, ενώ οι γαλλικές Αρχές εμπόδισαν 99 μετανάστες να επιβιβασθούν σε πλοιάρια για να περάσουν στη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταστήσει «μη βιώσιμη» τη Μάγχη ως οδό παράτυπης εισόδου στη χώρα. Στελέχη της κυβέρνησης εξέτασαν τη χρήση αποτρεπτικών μεθόδων, όπως τα pushbacks, για να τις απορρίψουν εν μέρει εξαιτίας της αντίδρασης των Γάλλων. Το υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον έχει τώρα εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μεταξύ των άρθρων του ξεχωρίζει εκείνο που καθιστά δυσκολότερη τη χορήγηση ασύλου σε όσους έφθασαν παράτυπα στη Βρετανία με πλοίο.

Προσφυγικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο ως αναίτια μοχθηρό, ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Η Λούσι Μόρετον, επικεφαλής του συνδικάτου συνοριοφυλάκων, σημειώνει ότι οι συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών στο Ντόβερ είναι απάνθρωπες, με δύο χημικές τουαλέτες για 490 κρατουμένους, οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα εξαιτίας έλλειψης ράντζων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή