Στη φυλακή θα γίνει ο γάμος του Τζ. Ασάντζ

Στη φυλακή θα γίνει ο γάμος του Τζ. Ασάντζ

Ο 50χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος διώκεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έλαβε άδεια γάμου από τις βρετανικές Αρχές.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο 50χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος διώκεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έλαβε άδεια γάμου από τις βρετανικές Αρχές. Ο Ασάντζ και η δικηγόρος του και μητέρα των δύο γιων του, Στέλλα Μόρις, θα παντρευτούν στις φυλακές Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου ο ίδιος κρατείται από το 2019.

Μετά τη δημοσίευση των εγγράφων που εξέθεταν τους χειρισμούς των ΗΠΑ στους δύο πολέμους, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο Ασάντζ κατηγορείτο τότε για σεξουαλικά αδικήματα από δύο Σουηδέζες, κατηγορίες τις οποίες θεωρούσε προσχηματικές και τελικά αποσύρθηκαν.

Η Μόρις, δικηγόρος γεννημένη στη Νότια Αφρική, είχε ενταχθεί στην υπερασπιστική ομάδα του από το 2011 και τον επισκεπτόταν συχνά στην πρεσβεία. Ο Ασάντζ και η Μόρις είναι ζευγάρι από το 2015, ενώ οι δυο γιοι τους, που συνελήφθησαν στην πρεσβεία, έχουν σήμερα ηλικία τεσσάρων και δύο ετών. Το 2019, η νέα κυβέρνηση του Εκουαδόρ αφαίρεσε το άσυλο από τον Ασάντζ, οι βρετανικές Αρχές εισέβαλαν στην πρεσβεία και τον μετέφεραν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Ελαβε άδεια για να παντρευτεί τη δικηγόρο Στέλλα Μόρις, μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας από το 2011 και μητέρα των δύο γιων του.

Εν συνεχεία, οι αμερικανικές Αρχές αποκάλυψαν το μυστικό κατηγορητήριο που είχαν συντάξει εις βάρος του και το οποίο περιλαμβάνει κατηγορίες κατασκοπείας. Δημοσιογραφικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάντζ, υποστηρίζοντας ότι η φυλάκισή του γίνεται για λόγους φίμωσης. Το αμερικανικό αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ απορρίφθηκε από βρετανικό δικαστήριο τον Ιανουάριο, αλλά οι αμερικανικές Αρχές άσκησαν έφεση και ο 50χρονος Αυστραλός παραμένει στη φυλακή για όσο διάστημα εξετάζεται η έφεση.

Η βρετανική νομοθεσία επιτρέπει τον γάμο κρατουμένων εφόσον επωμισθούν οι ίδιοι τα έξοδα και δεν επιβαρυνθούν οι Βρετανοί φορολογούμενοι. Ωστόσο, η Μόρις υποστήριξε ότι συνάντησε προσκόμματα στην προσπάθεια οργάνωσης του γάμου και ότι αυτός κατέστη εφικτός μόνον όταν απείλησε με δικαστική προσφυγή. Οι Αρχές της φυλακής υποστηρίζουν ότι το αίτημα εξετάσθηκε όπως ακριβώς εξετάζονται όλα τα αντίστοιχα αιτήματα. Δεν είναι γνωστό πότε θα τελεσθεί ο γάμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή