Ευρωβουλή: Γκρίνια για την «επιστροφή στην κανονικότητα»

Ευρωβουλή: Γκρίνια για την «επιστροφή στην κανονικότητα»

Ο νέος, ξαφνικός κανονισμός υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας στις συνεδριάσεις της Ευρωβουλής προκάλεσε αντιδράσεις

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος επέκριναν τους νέους κανόνες που απαιτούν τη φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις της Ευρωβουλής, αφού ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι κατάργησε τις ευέλικτες ρυθμίσεις τηλεργασίας που επέτρεπαν την ψηφοφορία από το σπίτι από την αρχή της πανδημίας. Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όλοι οι 705 ευρωβουλευτές έπρεπε να είναι φυσικά παρόντες στη διήμερη σύνοδο ολομέλειας αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συζητήσεις, αφού ο Σασόλι ανακάλεσε την επιλογή διαδικτυακής ψήφου βάσει των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.

Οι ευρωβουλευτές διαφώνησαν με την επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι η ακύρωση της υβριδικής εργασίας είναι δυνάμει επικίνδυνη δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων στη Γηραιά Ηπειρο. «Τα κράτη-μέλη επαναφέρουν τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού… και την ίδια στιγμή καθόμαστε δίπλα δίπλα σε αυτό το δωμάτιο, ταξιδεύοντας από όλη την Ευρώπη», είπε η Δανή ευρωβουλευτής Κάρεν Μέλχιορ κατά την έναρξη της κατάμεστης συνόδου ολομέλειας την Τετάρτη. «Πού είναι τα διδάγματα από τον τελευταίο ενάμιση χρόνο;».

Από τη στιγμή που οι ευρωβουλευτές και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να εισέλθει στα κτίρια του Κοινοβουλίου πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης από κορωνοϊό, η ψηφοφορία και η συζήτηση πρέπει να γίνονται μόνο αυτοπροσώπως και «η φυσική απόσταση στις συνεδριάσεις της ολομέλειας θα πρέπει να αρθεί», σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ δήλωσε στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα τού Politico ότι η απόφαση είναι ένα βήμα πίσω, με δεδομένες τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και το γεγονός πως το Κοινοβούλιο κατάφερε να λειτουργεί πλήρως ψηφιακά από τον Μάρτιο του 2020. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του σώματος, Ντελφίν Κόλαρντ, είπε ότι η απόφαση του Σασόλι για αλλαγή των κανόνων υποκινήθηκε από τη «γενική προθυμία» των ευρωβουλευτών να επιστρέψουν στη φυσική επαφή για να βελτιώσουν την ποιότητα των συζητήσεων και να ενισχύσουν τη δημοκρατία. Ο ίδιος ο Σασόλι δεν μπορεί να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη Βουλή από τον Σεπτέμβριο, αφού προσβλήθηκε από τη νόσο των Λεγεωναρίων.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής της Αριστεράς Λουκ «Μινγκ» Φλάναγκαν επιτέθηκε στην αλλαγή του κανονισμού, λέγοντας ότι είναι γελοίο να απαιτούμε από τους ευρωβουλευτές να πετάξουν από τις πατρίδες τους καύσιμα όταν η εξ αποστάσεως συμμετοχή λειτούργησε με επιτυχία. Κατηγόρησε την πολιτική τάξη της Ε.Ε. για ευρύτερη υποκρισία, τονίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν «να συνεχίσουν να τρώνε στην πλατεία Λουξεμβούργου, να καθίσουν στη διακεκριμένη θέση αεροσκαφών, να επιστρέψουν στις αγαπημένες γωνιές τους, ενώ ζητάμε από τους άλλους να αλλάξουν». Τα νέα μέτρα τα αποκήρυξαν επίσης ευρωβουλευτές στις επιτροπές εργασίας του Κοινοβουλίου, οι οποίες συνεδρίασαν αυτή την εβδομάδα για να προετοιμάσουν τη νομοθεσία για την κύρια αίθουσα.

Εκπληξη

«Τα κράτη-μέλη επαναφέρουν τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού και την ίδια στιγμή καθόμαστε δίπλα δίπλα σε αυτό το δωμάτιο, ταξιδεύοντας από όλη την Ευρώπη».

«Εμεινα έκπληκτος από αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Νόρμπερτ Λινς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ προήδρευσε σε συνεδρίαση της επιτροπής για τη γεωργία την Τρίτη. Λόγω της ξαφνικής αλλαγής των κανόνων, πολλοί βασικοί ευρωβουλευτές δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συζήτηση, γεγονός που υπονόμευσε μια «σφαιρική εικόνα των απόψεων». Αλλες επιτροπές αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες, με την επιτροπή ενιαίας αγοράς να αναγκάζεται να αναβάλει την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί τη Δευτέρα λόγω της πρόσφατης αλλαγής του κανόνα. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν επίσης μια πρόβλεψη του νέου κανονισμού που λέει ότι οι αίθουσες των επιτροπών μπορούν να είναι γεμάτες μόνο κατά 50% κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί βοηθοί και άλλα μέλη του προσωπικού δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται στις αίθουσες, προκειμένου να αφήσουν χώρο για τους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με το Politico, ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, έστειλε στον Σασόλι μια επιστολή με την οποία διαμηνύει ότι οι ευρωβουλευτές «δεν είναι απαραίτητα προετοιμασμένοι» για ένα τόσο ξαφνικό τέλος του υβριδικού Κοινοβουλίου και ζητεί μια «μεταβατική περίοδο» ώστε να επιτραπεί στις επιτροπές να λειτουργούν σε υβριδική μορφή. Οπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ορισμένοι ευρωβουλευτές του κόμματος Renew Europe συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας την επιστροφή στο υβριδικό σύστημα λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Στην επιστολή, τέσσερις Δανοί ευρωβουλευτές συγκρίνουν την επιστροφή στις φυσικές συναντήσεις με τη χρήση άβακα και όχι αριθμομηχανής, υποστηρίζοντας πως η υβριδική εργασία είναι φθηνότερη, πιο πράσινη και πιο διαφανής.

Η συζήτηση για τη μελλοντική μορφή λειτουργίας της Ευρωβουλής είναι πιθανό να ενταθεί ενόψει της συνάντησης των αρχηγών των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή