Βρυξέλλες προς Μινσκ: Oι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν όπλα

Βρυξέλλες προς Μινσκ: Oι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν όπλα

Η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στα σύνορα ΛευκορωσίαςΠολωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες».

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε: «Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την Ε.Ε. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν όπλα».

Σύμφωνα με το Μινσκ, από πλευράς Λευκορωσίας υπογραμμίστηκε ότι οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις της Ε.Ε. θα είναι αντιπαραγωγικές, ενώ ο κ. Μακέι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα της Λευκορωσίας προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες.

Χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην Ε.Ε., αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες χειμωνιάτικου ψύχους.

Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει «υβριδική επίθεση» ωθώντας τους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Πολωνία. Η Λευκορωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή