Πλήθος μετανάστες συγκεντρώθηκαν σε κλειστό φυλάκιο στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με πλάνα βίντεο που δημοσιοποίησαν οι συνοροφύλακες και ο πολωνικός στρατός.
«Όλο και περισσότερες ομάδες μεταναστών στέλνονται στο συνοριακό φυλάκιο Κουζνίτσα από τις λευκορωσικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter, ενώ βίντεο φαίνεται να δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες απέναντι σε παραταγμένους Πολωνούς αστυνομικούς και στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματσίετζ Βάσικ, «χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται σε αυτό το σημείο διέλευσης των συνόρων. Οι πολωνικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο».
Η υπηρεσία Τύπου των συνοροφυλάκων ανέφερε πως “οι παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στο συνοριακό φυλάκιο από το πρωί” και “προετοιμάζεται μια προσπάθεια να παραβιάσουν τα σύνορα”.
Ορισμένοι μετανάστες «έχουν καταυλιστεί στα σύνορα» κοντά στο χωριό Μπρούζγκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα βίντεο δεν μπορούν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο γιατί η Πολωνία απαγόρευσε στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στην άμεση συνοριακή ζώνη, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην περιοχή.
Η Πολωνία υποστηρίζει πως 3.000 έως 4.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, καταυλίζονται κατά μήκος των συνόρων σε αυτήν την κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται οι δυτικές χώρες από τη μία πλευρά και η Λευκορωσία και η σύμμαχός της Ρωσία από την άλλη.
Λουκασένκο: Δεν θέλουμε σύγκρουση στα σύνορα
Η Λευκορωσία εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ, δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας όμως ότι αυτοί δεν επιθυμούν να φύγουν.
«Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους», επεσήμανε, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ‘σας παρακαλούμε, επιστρέψτε’, όμως κανείς δεν το θέλει», πρόσθεσε.
Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας εν μέσω ψύχους.
«Θέλω να το υπογραμμίσω: δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση στα σύνορα. Θα ήταν πολύ λυπηρό», υπογράμμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Πολωνία ότι «έχει ανάγκη» αυτή την κρίση λόγω «των εσωτερικών της προβλημάτων» και της έντασης που υπάρχει με τους εταίρους της στην ΕΕ.
Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει αυτές τις μεταναστευτικές ροές παρέχοντας άδειες εισόδου και ναυλώνοντας αεροπλάνα για να μεταφέρουν μετανάστες, ώστε αυτοί στη συνέχεια να μεταβούν στα σύνορα με την Πολωνία και να περάσουν στην ΕΕ, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Λουκασένκο πέρυσι μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε υπηκόους Συρίας, Ιράκ, Αφγανιστάν και Υεμένης να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία.
Μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων διπλωματών και η Τουρκία απαγόρευσε στους υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Υεμένης να ταξιδεύουν στη Λευκορωσία. Η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Charm Wings Airlines επίσης ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μινσκ.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας διέψευσε σήμερα ως «παράλογες» τις κατηγορίες της Δύσης ότι τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας την κατασκευάζει το Μινσκ.
Προς νέες κυρώσεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, έπειτα από τη νέα κλιμάκωση της έντασης την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα των χωρών της ανατολικής πτέρυγάς της.
Ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι η εταιρεία Belavia, ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας. Θα πρόκειται για το πέμπτο πακέτο μέτρων μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η λευκορωσική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον κ. Λουκασένκο πως προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και πρόσφυγες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη, επιχειρώντας έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούν «υβριδική απειλή» τον τρόπο που ενεργεί ο Λευκορώσος πρόεδρος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik