Λευκορωσία – Μεταναστευτικό: Νέες κυρώσεις κατά Μινσκ προετοιμάζει η Ουάσιγκτον

Λευκορωσία – Μεταναστευτικό: Νέες κυρώσεις κατά Μινσκ προετοιμάζει η Ουάσιγκτον

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι «προετοιμάζουν» νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να καταγγείλουν την «απάνθρωπη» εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών.

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «για τις επίμονες επιθέσεις του στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η Ε.Ε. διευρύνει τις κυρώσεις κατά Μινσκ

Τη διεύρυνση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Βάσει των νέων κριτηρίων που εισήχθησαν, στο στόχαστρο της Ε.Ε. στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου κυρώσεων μπαίνουν πλέον άτομα και οντότητες που συμμετέχουν στην προώθηση παράτυπων διελεύσεων μεταναστών από τη Λευκορωσία προς εδάφη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι σχετικές ομάδες εργασίας επεξεργάζονταν πιθανούς στόχους για νέα περιοριστικά μέτρα εδώ και ένα μήνα εν αναμονή αυτής της απόφασης – κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως η διαδικασία επιβολής τους θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα.   

Επικοινωνία Μέρκελ – Λουκασένκο

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Λουκασένκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Μέρκελ και ο Λουκασένκο μίλησαν για τη «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – «κυρίως για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί».

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή για αυτά τα θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή