ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεργασία: Η Πορτογαλία ρυθμίζει το τοπίο

Ο νέος νόμος αναγνωρίζει σε όλους τους εργαζομένους το «δικαίωμα της ανάπαυσης»

Τηλεργασία: Η Πορτογαλία ρυθμίζει το τοπίο

Εφόσον έχει τελειώσει το εργασιακό σας ωράριο, οι εργοδότες, διευθυντές κ.ά. δεν μπορούν να σας βομβαρδίζουν με τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικές επιστολές και μηνύματα, πάρα μόνον εάν έχει προκύψει κατάσταση επείγουσας ανάγκης. Αυτό προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Πορτογαλία, το οποίο στηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από τα εργασιακά τους καθήκοντα, κάτι ιδιαίτερα επιτακτικό, τη στιγμή που ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του εργατικού δυναμικού εργάζεται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία, οι δαπάνες που αφορούν την τηλεργασία δεν υπόκεινται σε φορολόγηση, ενώ δικαίωμα στην εξ αποστάσεως εργασίας αναγνωρίζεται σε όλους τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα, οι νέοι γονείς με παιδιά νεότερα των οκτώ ετών μπορούν να εργάζονται από το σπίτι χωρίς να ζητήσουν την άδεια των εργοδοτών τους.

Εως τον Ιούλιο, η Πορτογαλία είχε καταστήσει υποχρεωτική την τηλεργασία ως μέτρο αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Η σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών επέτρεψε στους εργαζομένους να επιστρέψουν στους εργασιακούς χώρους. Πολλοί Πορτογάλοι, ωστόσο, επέλεξαν να συνεχίσουν την εργασία από το σπίτι.

Ο νέος νόμος αναγνωρίζει σε όλους τους εργαζομένους το «δικαίωμα της ανάπαυσης». Ετσι, επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από δέκα άτομα και παραβιάζουν το «δικαίωμα στην ανάπαυση», τηλεφωνώντας και στέλνοντας εταιρική αλληλογραφία εκτός εργασιακού ωραρίου, θα αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα.

Την ίδια στιγμή, η νέα εργατική νομοθεσία αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από το σπίτι τους βιώνουν κοινωνική απομόνωση, κατάσταση που θα βελτιωθεί από τις προσωπικές συναντήσεις που οφείλουν να οργανώνουν, σε τακτά διαστήματα, οι επιχειρήσεις.

Η Ανα Μέντεζ Γκοντίνιο, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε ότι «η τηλεργασία είναι μια δυνατότητα που μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η ανάπτυξή της, ωστόσο, πρέπει να ρυθμιστεί, για να μην εξελιχθεί σε εργασιακή άγρια Δύση». «Πιστεύουμε ότι η Πορτογαλία συνιστά ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου που μπορούν να επιλέξουν για να ζήσουν οι ψηφιακοί νομάδες και οι εργαζόμενοι με τηλεργασία. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας», κατέληξε. Η Πορτογαλία εφαρμόζει ήδη ένα πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες από το εξωτερικό. Το νησί Μαδέρα είναι η Γη της Επαγγελίας για τους ψηφιακούς νομάδες, καθώς τους παρέχει δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο και υποδομή γραφείου εφόσον τη χρειάζονται.