ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Πρόστιμο για εργοδότες που ενοχλούν υπαλλήλους εκτός ωραρίου

Ο νόμος που ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία προστατεύει το δικαίωμα στην ανάπαυση

portogalia-prostimo-gia-ergodotes-poy-enochloyn-ypalliloys-ektos-orarioy-561082882

Το απόλυτο δικαίωμα στην ανάπαυση κατοχυρώνει νέα νομοθεσία στην Πορτογαλία για την εξ αποστάσεως εργασία, απαγορεύοντας την ενόχληση των εργαζομένων εκτός ωραρίου είτε με τηλεφωνήματα είτε με ηλεκτρονικά μηνύματα από τους εργοδότες ή προϊσταμένους τους σχετικά με την εργασία τους.

Ο νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο προβλέπει πρόστιμα για τους εργοδότες που ενοχλούν ακόμη και με γραπτό μήνυμα στο κινητό, πόσο μάλλον με email η τηλεφώνημα τους υπαλλήλους τους πέρα από τις ώρες εργασίας τους.

Ο νόμος που έφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας χαρακτηρίστηκε από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης «μια από τις πλέον τολμηρές προσπάθειες στον κόσμο» για τη ρύθμιση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Το κείμενο του νόμου μάλιστα περιλαμβάνει τη θέση ότι «ο εργοδότης οφείλει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου». Εξαίρεση βεβαίως αποτελούν απολύτως έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης.

Προβλέπεται ακόμη ότι οι εργοδότες οφείλουν να αποζημιώνουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους για τη συνεπαγόμενη αύξηση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, όπως του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Σε μια προσπάθεια αποφυγής της αίσθησης της απομόνωσης των τηλεργαζομένων, οι εταιρίες θα πρέπει επίσης να διοργανώνουν κατά πρόσωπον συναντήσει τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο μήνες.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη ότι οι υπάλληλοι με τέκνα έως οκτώ ετών θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται από μακριά χωρίς την εξασφάλιση έγκρισης από τον προϊστάμενο ή εργοδότη τους.

Η νέα νομοθεσία αφορά στις εταιρίες με πάνω από 10 υπαλλήλους, και οι εργοδότες αντιμετωπίζουν πρόστιμα για όποια παραβίασή της συνιστά σοβαρό παράπτωμα.

«Η τηλεργασία έχει σπουδαία πλεονεκτήματα εφόσον έχουμε υπό έλεγχο τα μειονεκτήματα», δήλωσε η υπουργός εργασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ασφάλισης Άνα Μέντες Γκοντίνιο πριν μερικές ημέρες. «Η πανδημία έχει αυξήσει την ανάγκη για ρύθμιση ό,τι έπρεπε ήδη να είχε ρυθμιστεί», πρόσθεσε.

Πηγή: BBC, The New York Times, CNBC

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Τηλεργασία: Πώς ελέγχεται το ωράριο, ποιος πληρώνει το Ίντερνετ;

⇒ Οι τεχνολογικοί κολοσσοί μονιμοποιούν την τηλεργασία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις