Ρωσία: Επιβεβαιώνει τη δοκιμή αντιδορυφορικού όπλου

Ρωσία: Επιβεβαιώνει τη δοκιμή αντιδορυφορικού όπλου

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι η ρωσική δοκιμή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πεδίο συντριμμιών που απείλησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη ότι διεξήγαγε δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου με στόχο έναν αχρησιμοποίητο ρωσικό δορυφόρο στις 15 Νοεμβρίου, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία σε ό,τι αφορά ανακοίνωσή τους, στην οποία καταδίκαζαν το περιστατικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι η δοκιμή που πραγματοποίησε χθες Δευτέρα η Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πεδίο συντριμμιών σε χαμηλή τροχιά, που έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα αποτελέσει κίνδυνο για τις διαστημικές δραστηριότητες για χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα συντρίμμια από τη δοκιμή δεν αποτέλεσαν απειλή και ούτε θα θέσουν σε κίνδυνο τους διαστημικούς σταθμούς και τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, αντικρούοντας τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον.

ΝΑΤΟ: «Απερίσκεπτη ενέργεια» η ρωσική δοκιμή

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η δοκιμή του αντιδορυφορικού πυραύλου από τη Ρωσία ήταν απερίσκεπτη ενέργεια και δημιούργησε συντρίμμια που πλέον θέτουν σε κίνδυνο τον Διεθνή και τον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό. 

«Αυτή [η δοκιμή] δημιούργησε πολλά συντρίμμια… Ήταν μια απερίσκεπτη κίνηση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις ΗΠΑ. «Δείχνει ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των συστημάτων στη Γη που ελέγχονται από δορυφόρους.

Πηγή: Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

«Παγώνει» ο Nord Stream 2 – Γερμανικό μπλόκο στην πιστοποίησή του

Πούτιν: «Πρόκληση» οι αμερικανικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

H Ευρώπη παγώνει και το φυσικό αέριο είναι λίγο και ακριβαίνει

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή