Κορωνοϊός: Το χάπι της Pfizer και σε φτωχούς

Κορωνοϊός: Το χάπι της Pfizer και σε φτωχούς

Η φαρμακευτική θα διαθέσει την πατέντα για την παρασκευή γενοσήμων σε 95 κράτη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία, ελπίδες γεννήθηκαν χθες για καλύτερη παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας. Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την παρασκευή γενοσήμου του χαπιού της κατά της COVID-19, ώστε να διατεθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε 95 φτωχά κράτη του κόσμου, όπου ζει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παρόμοια συμφωνία είχε πρόσφατα συνάψει και η Merck, παρασκευάστρια, επίσης, ενός χαπιού κατά της COVID-19.

Παρά την ευοίωνη είδηση, παραμένουν ερωτήματα κατά πόσον τα χάπια θα φτάσουν στα κράτη με τις μεγαλύτερες ανάγκες, αφού στις συμφωνίες που συνήψαν οι δύο φαρμακοβιομηχανίες με τη ΜΚΟ «Medicines Patent Pool» –η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ– εξαιρούνται αρκετά φτωχά κράτη που χτυπήθηκαν με ιδιαίτερη δριμύτητα από την πανδημία, όπως η Βραζιλία, η Κούβα, το Ιράκ, η Λιβύη και η Τζαμάικα. Αυτά θα πρέπει να αγοράσουν τα σκευάσματα απευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες σε υψηλότερο κόστος. Από τις συμφωνίες εξαιρούνται, επίσης, η Κίνα και η Ρωσία. Παρά τις αδυναμίες της, η νέα προσέγγιση της Pfizer όσον αφορά την ίση πρόσβαση στα φάρμακά της είναι διαμετρικά αντίθετη από αυτή που εφάρμοσε με το εμβόλιό της. Παρότι διέθεσε παγκοσμίως δύο δισεκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις, μόλις 167 εκατομμύρια εμβόλια έφτασαν στα αναπτυσσόμενα κράτη όπου ζουν περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης, δεν έδωσε σε κανέναν άλλο παρασκευαστή τη «συνταγή» του εμβολίου της.

Μέτρα στην Ιρλανδία

Επιστρέφουν οι περιορισμοί στην Ευρώπη εν μέσω τέταρτου κύματος και ενόψει Χριστουγέννων.

Καρπούς αποδίδει το «lockdown των ανεμβολίαστων» στην Αυστρία, με τους πολίτες να κατακλύζουν σε αριθμούς-ρεκόρ τα εμβολιαστικά κέντρα. Την περασμένη εβδομάδα, μισό εκατομμύριο Αυστριακοί εμβολιάστηκαν, εκ των οποίων 128.813 για πρώτη φορά. Την ίδια στιγμή, στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων προχωρούν σταδιακά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ιρλανδία –όπου οι εισαγωγές σε ΜΕΘ αυξήθηκαν 41% σε μία εβδομάδα– από αύριο θα κλείνουν τα μεσάνυχτα μπαρ, παμπ και εστιατόρια, ενώ αναμένεται να ζητηθεί από τους εργαζομένους να στραφούν ξανά στην τηλεργασία. Μέτρα για ανεμβολίαστους εξετάζει και η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός της πρωταθλήτριας κόσμου στους εμβολιασμούς Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, προειδοποίησε τους συμπολίτες του ότι δεν αποκλείει την εκ νέου επιβολή περιορισμών, ιδιαίτερα καθώς προσεγγίζουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Τα κρούσματα αυξάνονται σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες και το Σάββατο κατέρριψαν ρεκόρ διμήνου με 1.816 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών. Το υπουργικό συμβούλιο και οι επιστημονικοί σύμβουλοί του θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη την Παρασκευή προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις.

Σε κλοιό η Γερμανία

Στη Γερμανία, όπου τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταρρίπτονται διαδοχικά, το Μόναχο ματαίωσε την ιστορική χριστουγεννιάτικη αγορά του. Ο δήμαρχος της πόλης, Ντίτερ Ράιτερ, ανακοίνωσε το δυσάρεστο νέο, επικαλούμενος για την απόφασή του την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την εκθετική αύξηση των λοιμώξεων, που «δεν αφήνουν άλλες επιλογές». Ολα τα μάτια είναι στραμμένα πλέον σε άλλες γερμανικές πόλεις, οι οποίες επίσης οργανώνουν χριστουγεννιάτικες αγορές. Aύριο θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Ουέστ, δεν απέκλεισε να επιβληθεί η επίδειξη αρνητικού τεστ και από τους εμβολιασμένους προκειμένου να εισέλθουν σε περιβάλλοντα «υψηλού κινδύνου», όπως οι κλειστοί χώροι αναψυχής. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός «εθνικός λοιμωξιολόγος» και σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Αντονι Φάουτσι διατύπωσε την εκτίμηση ότι ίσως τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον αναμνηστικό εμβολιασμό σταδιακά να φθίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή