ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον υπάρχει γκρίνια για την Κάμαλα Χάρις

Στήριξη παρείχε το επιτελείο του Μπάιντεν στην αντιπρόεδρο

ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον υπάρχει γκρίνια για την Κάμαλα Χάρις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη στήριξή του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις προσέφερε ο Λευκός Οίκος, μετά τα δημοσιεύματα για δήθεν διχόνοια μεταξύ αυτής και του προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Ο πρόεδρος βασίζεται στην αντιπρόεδρο, αναζητεί τη συμβουλή της. Η Κάμαλα Χάρις αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα και δεν επιζητεί να παίζει επικουρικό ρόλο στην κυβέρνηση», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Τα σχόλια της κ. Ψάκι έγιναν ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων του δικτύου CNN, στα οποία ανώνυμες πηγές περιγράφουν «την αγανάκτηση και τα λειτουργικά προβλήματα» που επικρατούν στο γραφείο της αντιπροέδρου. Σε ρεπορτάζ της την Κυριακή, η εφημερίδα Washington Post συγκρίνει τη θέση της Χάρις με αυτήν του υπουργού Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζιγκ, επισημαίνοντας ότι οι δύο πολιτικοί ερίζουν ήδη για τον «μανδύα» του διαδόχου του Μπάιντεν. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico ανέφερε ότι η μάχη για την ανάδειξη υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών για τις αναμετρήσεις του 2024 και του 2028 έχει ήδη ξεκινήσει, παρότι ως αντιπρόεδρος η Χάρις θα έπρεπε να απολαμβάνει σαφές προβάδισμα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η Χάρις είναι δυσαρεστημένη από τον ρόλο της στην κυβέρνηση.

Την Κυριακή, η Τζεν Ψάκι και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δημοσίευσαν μηνύματα στο Twitter υπέρ της Κάμαλα Χάρις, διαψεύδοντας τα ρεπορτάζ περί προβλημάτων μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου. Οι σφυγμομετρήσεις, όμως, εμφανίζουν το ποσοστό αποδοχής της Χάρις να βρίσκεται στο 28% και του Μπάιντεν στο 38%. Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την ολιγωρία της Χάρις να προτείνει ριζική μεταρρύθμιση της κατασταλτικής πολιτικής στα σύνορα με το Μεξικό. Η Χάρις, παιδί μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δημιουργώντας σημαντικές προσδοκίες για βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τη μετανάστευση.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι της αντιπροέδρου εξέφρασαν παράπονα για την κάλυψη της Χάρις από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Εχω σοβαρές ενστάσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών της Χάρις από τον Τύπο. Αυτό κατέστη πρόδηλο στο κείμενο του CNN. Τέτοια δημοσιεύματα μας υποχρεώνουν να λάβουμε αμυντική στάση, καθώς διαπιστώνουμε ότι η Χάρις εξασφαλίζει την ίδια κάλυψη με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον, μια προσπάθεια δηλαδή να πληγεί θανάσιμα η πολιτική της καριέρα», λέει ο Μπακάρι Σέλερς, στενός συνεργάτης της αντιπροέδρου.