Ερντογάν: Αναζητεί φόρμουλα εκλογικής επιβίωσης

Ερντογάν: Αναζητεί φόρμουλα εκλογικής επιβίωσης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην Τουρκία, τον οποίο ο ίδιος είχε ήδη αλλάξει, για να μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος της χώρας με ποσοστό χαμηλότερο του 51%.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην Τουρκία, τον οποίο ο ίδιος είχε ήδη αλλάξει, για να μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος της χώρας με ποσοστό χαμηλότερο του 51%. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η προσπάθεια αυτή δείχνει πως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παραδέχεται τη μείωση της εκλογικής του δύναμης και ψάχνει να βρει φόρμουλα επιβίωσης πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το σενάριο αλλαγής άρθρου του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου και δήλωσε ότι «όλα όσα ακούγονται είναι φήμες. Για τέτοια ζητήματα η αρμοδιότητα είναι του Κοινοβουλίου, κυρίως στο ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος. Αν το Κοινοβούλιο αποφασίσει και κάνει τέτοια αλλαγή, τότε θα γίνει τέτοιο βήμα. Στο παρελθόν το Κοινοβούλιο είχε πάρει μια απόφαση για το Σύνταγμα, τώρα θα δούμε αν θα πάρει πάλι κάποια απόφαση». Μια ημέρα νωρίτερα, ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε αποκλείσει οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

To βράδυ της Τετάρτης ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως η Αγκυρα ήδη ναυπηγεί ελικοπτεροφόρο σε συνεργασία με την Ισπανία και θέλει να ναυπηγήσει και υποβρύχιο. Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συμφωνήσει για τη συμπαραγωγή των ανταλλακτικών S-400 και δήλωσε ότι «δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα, καθώς με τον Ρώσο ομόλογό μου  συμφωνήσαμε να μην αποκαλύψουμε λεπτομέρειες».Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, υποστήριξε ότι «η Τουρκία, με τρία πλωτά γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών, συνεχίζει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα» και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει οι τουρκικές εφημερίδες αναφέροντας πως η Τουρκία απέκτησε και τέταρτο γεωτρύπανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή