Μήνυμα Μέρκελ για ισορροπία με την Κίνα

Μήνυμα Μέρκελ για ισορροπία με την Κίνα

Ημασταν αφελείς στο παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να διακόψουμε συνεργασία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναι στην εξισορρόπηση, όχι στη διάρρηξη. Σε αυτή τη φόρμουλα συμπυκνώνεται η κληρονομιά που εννοεί να αφήσει στους διαδόχους της η Αγκελα Μέρκελ αναφορικά με τις σχέσεις Γερμανίας – Κίνας, καθώς η έντονη εξάρτηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από τον ασιατικό γίγαντα πυροδοτεί συζητήσεις στους κόλπους των γερμανικών ελίτ.

«Ενδεχομένως να εμφανιστήκαμε αρχικά μάλλον αφελείς, όσον αφορά ορισμένες οικονομικές συνεργασίες (με την Κίνα). Σήμερα εξετάζουμε πιο προσεκτικά παρόμοια ζητήματα, και δικαίως», δήλωσε η απερχόμενη καγκελάριος στο πρακτορείο Reuters. Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Η συνολική αποσύζευξη δεν θα ήταν ορθή, θα ήταν ζημιογόνα για εμάς».

Σχετικά με το επίμαχο θέμα για ενδεχόμενη συμμετοχή του κινεζικού μεγαθηρίου των τηλεπικοινωνιών Huawei στα δίκτυα νέας γενεάς (5G), η κ. Μέρκελ τόνισε ότι, με τον νέο νόμο που ψήφισε το γερμανικό Κοινοβούλιο, τίθενται πολύ υψηλά στάνταρντ στο πεδίο της ασφάλειας. Τάχθηκε, όμως, εναντίον του εκ των προτέρων αποκλεισμού της Huawei, όπως ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια».

Επί εποχής Μέρκελ, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν σε βάθος και το 2016 η Κίνα έγινε ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αντιδράσεις από μέρος του πολιτικού φάσματος και τροφοδοτεί προβληματισμούς ενόψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού, πιθανότατα υπό τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

Συμφωνία Ουάσιγκτον με Πεκίνο για τις μετακινήσεις δημοσιογράφων, στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν και Σι.

Εμπορικές σχέσεις

Μιλώντας σε οικονομική διάσκεψη –που οργάνωσε η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung– ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κ. Μέρκελ, υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί η «υπερβολική εξάρτηση» από την Κίνα, στο πεδίο του υγειονομικού υλικού, αλλά και γενικότερα. Ισχυρότερους εμπορικούς φραγμούς σε κινεζικά προϊόντα ζητεί η πρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, αν και συνεργάτες του Ολαφ Σολτς διαμηνύουν ότι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα ακολουθήσει, σε αυτό το πεδίο, πολιτική που θα βρίσκεται σε συνέχεια με εκείνη της Αγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς ως προς τη διαπίστευση δημοσιογράφων στις δύο χώρες, παρέχοντας βίζες πολλαπλών εισόδων με διάρκεια ενός χρόνου. Η συμφωνία επετεύχθη στον απόηχο της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, η οποία –αν και δεν απέφερε θεαματικά μέτρα– κατάφερε να μειώσει την ένταση στην ατμόσφαιρα των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή