ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν για Ιρανούς χάκερ

ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν για Ιρανούς χάκερ

Επιθέσεις σε δίκτυα εξαπολύονται κατά κύματα, περίπου κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες, και ζητούν λύτρα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χάκερ που υποστηρίζονται από την ιρανική κυβέρνηση έχουν βάλει στο στόχαστρο ευάλωτα δίκτυα σε μια σειρά τομέων της αμερικανικής οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές και η υγεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν λύτρα για να αποκαταστήσουν τα δίκτυα στην προηγούμενη κατάστασή τους. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυναν οι Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας. Σπανίως συνδέει η αμερικανική κυβέρνηση απευθείας το Ιράν με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί και από μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις. Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα της χρήσης κακόβουλου λογισμικού στις ΗΠΑ δεν περιορίζεται στη Ρωσία.

Οι χάκερ εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας στο λογισμικό της Microsoft και της εταιρείας Fortinet για να διεισδύσουν σε συστήματα, τα οποία κάποιες φορές «κλειδώνουν» και ζητούν λύτρα προκειμένου να τα επαναφέρουν. Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά και έχουν επιδιορθωθεί στις νεότερες εκδόσεις του λογισμικού, αλλά κάποιοι οργανισμοί και φορείς δεν έχουν αναβαθμίσει τα συστήματά τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν ευκολότερους στόχους. «Οι υποστηριζόμενοι από την ιρανική κυβέρνηση δράστες χρησιμοποιούν την πρόσβαση που αποκτούν για υποκλοπή στοιχείων και εκβιασμούς», ανέφερε το ανακοινωθέν από το FBI, την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου, το αυστραλιανό κέντρο κυβερνοασφάλειας και το αντίστοιχο κέντρο της Βρετανίας. Η εταιρεία Microsoft ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 14 μήνες έχουν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον έξι ομάδες Ιρανών χάκερ και έχουν κάνει χρήση κακόβουλου λογισμικού για να ζητήσουν λύτρα «και να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους».

Οι επιθέσεις εξαπολύονται κατά κύματα, περίπου κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες. Γενικότερα, η υποκλοπή ηλεκτρονικών στοιχείων για λύτρα γίνεται συχνότερη. Τον Μάιο, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πετρελαιαγωγό Colonial στις ΗΠΑ κατέβαλε 5 εκατ. δολ. στους χάκερ, ενώ –τον Οκτώβριο– η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ ανακοίνωσε ότι τέτοιες επιθέσεις στη Βρετανία διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο. Οι κρατικοί φορείς και οργανισμοί δεν καταβάλλουν λύτρα και συστήνουν το ίδιο στις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή