ΚΟΣΜΟΣ

Δύσκολη αποστολή Μπλίνκεν στην Αφρική

Προερχόμενος από την Κένυα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε χθες στη Νιγηρία, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στην υποσαχάρια Αφρική από τη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Δύσκολη αποστολή Μπλίνκεν στην Αφρική

ΑΜΠΟΥΤΖΑ. Προερχόμενος από την Κένυα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε χθες στη Νιγηρία, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στην υποσαχάρια Αφρική από τη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η περιοδεία Μπλίνκεν βρίσκει τη μαύρη ήπειρο αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, με πιο επείγουσες εκείνες της Αιθιοπίας, όπου μαίνονται ο εμφύλιος πόλεμος και η πείνα, και του Σουδάν, όπου ο στρατός ανέτρεψε τον περασμένο μήνα την κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, η συγκυρία ανέδειξε τα περιορισμένα περιθώρια για άσκηση πιέσεων από την Ουάσιγκτον, σε μια γεωγραφική ζώνη όπου αντιμετωπίζει ολοένα και εντονότερο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Την Τετάρτη –την ώρα που ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες στο Ναϊρόμπι με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα–δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, σκότωσαν 15 άτομα που διαδήλωναν υπέρ της δημοκρατίας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπι Αχμεντ, απέρριπτε τις διεθνείς πιέσεις να άρει το εμπάργκο στη βόρεια περιοχή του Τιγκράι, που μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση. Ο αντάρτικος στρατός της περιοχής απειλεί να προελάσει στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα και ο Αχμεντ απορρίπτει για την ώρα τις εκκλήσεις για διπλωματική λύση.

Προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στις παράλληλες κρίσεις της Αιθιοπίας και του Σουδάν.

Χθες, ο Αντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να συζητήσει τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η αφρικανική ήπειρος με τον πρόεδρο της πολυπληθέστερης χώρας της, της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, και να του προσφέρει αμερικανική βοήθεια στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προτού αναχωρήσει για την Αμπούτζα είχε φροντίσει να αφαιρεθεί η Νιγηρία από τον κατάλογο των χωρών που θέτουν προβλήματα στην άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία, στην οποία θα σκιαγραφήσει την πολιτική του Τζο Μπάιντεν για την Αφρική, προτού αναχωρήσει για τη Σενεγάλη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.