Απαγορευμένα παρασιτοκτόνα εξάγει η Ε.Ε.

Απαγορευμένα παρασιτοκτόνα εξάγει η Ε.Ε.

Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξαγωγή τουλάχιστον 4.000 τόνων απαγορευμένων νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων, με προορισμό τη Βραζιλία και άλλες χώρες.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξαγωγή τουλάχιστον 4.000 τόνων απαγορευμένων νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων, με προορισμό τη Βραζιλία και άλλες χώρες. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει από το 2018 τη χρήση τέτοιων παρασιτοκτόνων, τα οποία χαρακτηρίζονται «φονιάδες μελισσών» και απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα. Περισσότερες από 15 χώρες όμως, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, συνεχίζουν να χορηγούν προσωρινές εξαιρέσεις κυρίως σε παραγωγούς ζαχαρότευτλων. Η Ε.Ε. εξακολουθεί έτσι να παράγει και να εξάγει μαζικά αυτά τα ακραία τοξικά παρασιτοκτόνα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν την εξαγωγή 4.000 τόνων νεονικοτινοειδών για τον ψεκασμό 80 εκατ. στρεμμάτων καλλιεργειών σε Βραζιλία και Αργεντινή.

Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Unearthed, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde, οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν την εξαγωγή 4.000 τόνων νεονικοτινοειδών για τον ψεκασμό 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων καλλιεργειών σε Βραζιλία και Αργεντινή. Η χρήση αυτών των χημικών αναμένεται να οδηγήσει στον θάνατο τρισεκατομμύρια μέλισσες. Πίσω από αυτές τις εξαγωγές βρίσκονται εταιρείες-κολοσσοί. Η Syngenta ευθύνεται για τα τρία τέταρτα των εξαγωγών τέτοιων ουσιών, με την εταιρεία να διαθέτει μονάδες παραγωγής σε Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία και Ουγγαρία. Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη αυτή κατέχει η Bayer, που έλαβε φέτος 119 εξαιρέσεις για την εξαγωγή παρασιτοκτόνων σε 43 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Βραζιλία, η Ινδία, η Γουατεμάλα, το Ιράκ και η Κένυα. Στο αμφιλεγόμενο αυτό εμπόριο συμμετέχουν επίσης η γερμανική BASF, η αμερικανική FMC, η αυστραλιανή Nufarm και η ιαπωνική Sumitomo. Τα νεονικοτινοειδή είναι τα πιο διαδεδομένα εντομοκτόνα στον κόσμο και αξιοποιούνται για την προστασία 140 ειδών καλλιεργειών (σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι, τεύτλα). Το 2018, περισσότεροι από 22.000 τόνοι διεσπάρησαν σε όλο τον κόσμο, με τον παγκόσμιο τζίρο από την εμπορία τους να ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια.

Παρά τα οφέλη της χρήσης τους για την προστασία οικονομικά και κοινωνικά κρίσιμων καλλιεργειών, τα νεονικοτινοειδή απειλούν την επιβίωση των μελισσών, που έρχονται σε επαφή με τις ουσίες αυτές στην προσπάθειά τους να γονιμοποιήσουν άνθη. Οι εταιρείες από την πλευρά τους, έχουν επιδοθεί σε σκληρό παιχνίδι επιρροής, αξιοποιώντας τον στρατό από λομπίστες που διαθέτουν στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών οργάνων. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, οι ουσίες αυτές θα απαγορευθούν οριστικά και για εξαγωγή τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή