Μετανάστες εξακολουθούσαν να προσπαθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας να διασχίσουν τα σύνορα από την Λευκορωσία και να περάσουν στο έδαφος της Πολωνίας, αν και σε μικρότερους αριθμούς και μικρότερες ομάδες, ανακοίνωσαν οι πολωνικές αρχές σήμερα, μια μέρα μετά την εκκένωση των κύριων καταυλισμών στα σύνορα στους οποίους είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι από την Μέση Ανατολή.
Η χθεσινή εκκένωση των αυτοσχέδιων αυτών καταυλισμών και η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ιράκ εδώ και μήνες, δείχνει να σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης από το Μινσκ, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης που μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ωστόσο η Ε.Ε. απέρριψε πρόταση του Μινσκ να δεχθεί 2.000 μετανάστες, κάτι το οποίο καθιστά σαφές ότι η διένεξη δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλαστζάκ δήλωσε στο ιδιωτικό δίκτυο Polsat ότι ακόμη γίνονται απόπειρες διέλευσης των συνόρων μετά την εκκένωση του καταυλισμού, αλλά σε μικρότερες ομάδες από προηγουμένως όταν μερικές φορές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν τον φράκτη ταυτόχρονα.
Πολωνία: 250 απόπειρες διέλευσης των συνόρων χθες
Η συνοριοφρουρά της Πολωνίας ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter ότι έγιναν 250 απόπειρες διέλευσης των συνόρων χθες, μισές από την προηγούμενη. Αυτή δεν διευκρίνισε πόσες έγιναν μετά την εκκένωση των καταυλισμών χθες, Πέμπτη, το απόγευμα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα. Η Λευκορωσία, η οποία υποστηρίζεται από την Ρωσία, αρνείται ότι υποκίνησε την κρίση.
Περίπου 10 μετανάστες πιστεύεται ότι πέθαναν ενώ είχαν κατασκηνώσει στο δάσος κοντά στα σύνορα.
Η κίνηση του Μινσκ για την απομάκρυνσή τους χθες και την μεταφορά τους σε μια τεράστια αποθήκη –όπου εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών, βρίσκονταν ξαπλωμένοι σε στρώματα– αμβλύνει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται πλέον στο ψύχος στην ύπαιθρο. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε ότι η σκληρή στάση που έλαβε η ΕΕ αποδίδει.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία απέρριψαν πρόταση του Μινσκ, βάσει της οποίας οι χώρες της ΕΕ θα δέχονταν 2.000 μετανάστες που βρίσκονται τώρα στη Λευκορωσία και αυτή θα επαναπάτριζε 5.000 άλλους. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «πιόνια στις προσπάθειές του να δημιουργήσει προβλήματα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters
• Η Βρετανία στέλνει στρατιώτες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
• Πολωνία: Περίπου 100 μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα με Λευκορωσία
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr