Μέκκα: Ξενάγηση με ρομπότ

Ρομπότ τουριστικούς οδηγούς τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Μεγάλο Τζαμί στην ιερή πόλη της Μέκκας εγκαινίασε η Σαουδική Αραβία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΚΚΑ. Ρομπότ τουριστικούς οδηγούς τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Μεγάλο Τζαμί στην ιερή πόλη της Μέκκας εγκαινίασε η Σαουδική Αραβία, με τα μηχανήματα αυτά να έχουν την ικανότητα να απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών, προσφέροντας καθοδήγηση σχετικά με τις υποχρεωτικές τελετουργίες του τεμένους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Saudi Press Agency, τα τετράτροχα ρομπότ ξεναγοί είναι εξοπλισμένα με έξυπνη τεχνολογία, οθόνες αφής 21 ιντσών και θα μιλούν επίσης 11 γλώσσες, όπως αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, περσικά, τουρκικά, κινεζικά, μπενγκάλι και φαρσί. Υπάρχει επίσης μια επιλογή σύνδεσης των επισκεπτών με θρησκευτικούς αξιωματούχους και επιστήμονες μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης. Ενα έξυπνο σύστημα διακοπής κίνησης θα διασφαλίζει ότι τα ρομπότ δεν θα πέφτουν πάνω σε ανθρώπους ή αντικείμενα.

Τα τετράτροχα έξυπνα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, οθόνες αφής 21 ιντσών και θα μιλούν επίσης 11 γλώσσες.

Η Γενική Προεδρία για τις Υποθέσεις των δύο ιερών τζαμιών είπε ότι η πρωτοβουλία της χρήσης των ρομπότ ξεναγών στη Μέκκα αποσκοπεί στην ανάπτυξη και στην επανάσταση στο επίπεδο των υπηρεσιών της. Οι νέοι  ξεναγοί ρομπότ δεν είναι η μόνη αυτοματοποιημένη βοήθεια στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα. Η ανακοίνωση των οδηγών τεχνητής νοημοσύνης στο τζαμί ακολουθεί την έναρξη χρήσης έξυπνων ρομπότ απολύμανσης πριν από τρεις εβδομάδες στο Μεγάλο Τζαμί από τον πρόεδρο του επιτροπής που επιβλέπει τις υποθέσεις των δύο ιερών τζαμιών.

Μέκκα: Ξενάγηση με ρομπότ-1
Φωτ. A.P. PHOTO/AMR NABIL

Και απολύμανση

Τα ρομπότ απολύμανσης μπορούν να βρίσκονται σε λειτουργία για 4 ώρες, με χωρητικότητα πάνω από 68 λίτρα νερό, καλύπτοντας 2.000 τετραγωνικά μέτρα ανά ώρα εργασίας. Στον χώρο βρίσκονται και άλλα ρομπότ, τα οποία μοιράζουν νερό από το ιερό πηγάδι Ζαμζάμ στους προσκυνητές, μπορούν να πραγματοποιήσουν μια περιήγηση περίπου δέκα λεπτών –μοιράζοντας 30 μπουκάλια νερό– ενώ μπορούν να λειτουργήσουν έως και οκτώ ώρες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το ρομπότ αυτό μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες έως και 5 χιλιόμετρα την ώρα, χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες οροφής για να αναγνωρίσει τον χώρο και να αποφύγει τη σύγκρουση με ανθρώπους και εμπόδια.

Στις 17 Οκτωβρίου οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ήραν τους περιορισμούς για την COVID-19 για πιστούς και προσκυνητές που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού και επισκέπτονται τα ιερά τεμένη στη Μέκκα και στη Μεδίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή