Λιβύη: Αποκαλύψεις για βομβαρδισμούς

Λιβύη: Αποκαλύψεις για βομβαρδισμούς

Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες σχετικά με τους βομβαρδισμούς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων που φέρεται να πραγματοποιεί ο στρατός της Αιγύπτου στα σύνορα με τη Λιβύη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες –που δημοσιεύει η αποκαλυπτική ιστοσελίδα Disclose– σχετικά με τους βομβαρδισμούς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων που φέρεται να πραγματοποιεί ο στρατός της Αιγύπτου στα σύνορα με τη Λιβύη, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συλλέγουν οι γαλλικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν είναι σαφές αν οι έρευνες θα εξετάζουν την ουσία των καταγγελιών ή αν θα στρέφονται εναντίον της Disclose και της ανώνυμης πηγής του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, δεκάδες απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι έχει επιχειρηθεί πολλάκις –από το εσωτερικό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων– να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα όσα συμβαίνουν, αλλά αυτό δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα. Η γαλλική «Επιχείρηση Σιρλί» άρχισε το 2016, όταν το Ισλαμικό Κράτος ήταν ενεργό στη δυτική Λιβύη και η Γαλλία από κοινού με την Αίγυπτο ανησυχούσαν για μια πιθανή διείσδυσή του στην Αίγυπτο. Τέσσερις Γάλλοι στρατιωτικοί και έξι πρώην στρατιωτικοί μετέβησαν στην Αίγυπτο, ώστε να συντονίσουν τη διαχείριση των πληροφοριών από τα γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη που άρχισαν περιπολίες πάνω από τις συνοριακές περιοχές. Πολύ γρήγορα έγινε σαφές ότι η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους ήταν ελάχιστη, αλλά οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από την Αίγυπτο για βομβαρδισμούς εναντίον οχημάτων που διακινούν λαθραία τσιγάρα, οινόπνευμα, τρόφιμα και ναρκωτικά.  

Αποδεικτικά

Ερευνα έπειτα από δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο στρατός της Αιγύπτου πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον αμάχων, χρησιμοποιώντας στοιχεία των γαλλικών στρατιωτικών υπηρε-σιών πληροφοριών.

Τα έγγραφα που δημοσιεύονται δείχνουν ότι έχουν διεξαχθεί τουλάχιστον 19 βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων, με πληροφορίες από τις γαλλικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι αιγυπτιακές δυνάμεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ο οποίος το 2017, μιλώντας στον γαλλικό σταθμό France 24, είχε κάνει λόγο για «καταστροφή 1.200 οχημάτων» που διέσχιζαν τα σύνορα Λιβύης – Αιγύπτου.

«Η επίκληση των στρατιωτικών μυστικών δεν μπορεί να δικαιολογεί μια εκστρατεία εκτελέσεων αμάχων», υποστήριξε η ιστοσελίδα Disclose, εξηγώντας γιατί προχώρησε στο βήμα της δημοσίευσης, παρότι γνωρίζει τη σχετική νομοθεσία. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες να ενημερωθεί η πολιτική εξουσία άρχισαν στη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ και συνεχίστηκαν στη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν. «Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, η “Επιχείρηση Σιρλί” χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό των γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με βάση αυτό, οι επιτροπές πληροφοριών και άμυνας της Βουλής έπρεπε να έχουν ενημερωθεί», αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση ξεφεύγει από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. «Η Αίγυπτος είναι εταίρος της Γαλλίας, με την οποία έχουμε σχέσεις στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών και της μάχης κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. «Η υπουργός Αμυνας ζήτησε να διερευνηθούν όσα αποκαλύπτονται από την Disclose». Το 2019, τρεις δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας είχαν μηνυθεί από το υπουργείο Αμυνας για «δημοσίευση κρατικών μυστικών», μετά τη δημοσιοποίηση άρθρου για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα γαλλικά όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη. H υπόθεση έκλεισε τον Ιανουάριο του 2020. Στην περίπτωση της «Επιχείρησης Σιρλί», η ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει πλήρη ανωνυμία στην πηγή της, δεδομένου ότι η γαλλική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της παροχής πληροφοριών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή