Κορωνοϊός: Αναταραχές στην Ευρώπη λόγω περιορισμών

Κορωνοϊός: Αναταραχές στην Ευρώπη λόγω περιορισμών

«Εμβολιασμός, ανάρρωση ή θάνατος»: «Καμπανάκι» Σπαν για την πορεία της COVID-19 έως την άνοιξη.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία, που πλήττεται δριμύτατα από το τέταρτο πανδημικό κύμα, περιέγραψε χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα «όλοι θα έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή καταλήξει». Μάλιστα, όταν κατηγορήθηκε για κυνισμό, απάντησε: «Είναι, δυστυχώς, η αλήθεια. Με τη μετάλλαξη “Δέλτα” είναι εξαιρετικά πιθανή αυτή η εξέλιξη και για αυτό συνιστούμε σε όλους: “Εμβολιασθείτε το ταχύτερο δυνατόν”». Η καγκελάριος Μέρκελ, επίσης, υπογράμμισε –απευθυνόμενη σε ηγετικά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης– ότι τα ισχύοντα μέτρα είναι ανεπαρκή και ότι η χώρα βρίσκεται σε μία «άκρως δραματική κατάσταση». Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, όμως, είναι και οι δηλώσεις του περιφερειακού επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δόκτορος Χανς Κλούγκε. Το Σάββατο, μιλώντας στο BBC επανέλαβε ότι αν δεν ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα (μάσκες και εμβολιαστικά διαβατήρια) και δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, η Γηραιά Ηπειρος θα θρηνήσει ακόμα μισό εκατομμύριο νεκρούς μέχρι την άνοιξη.

Ραντεβού πρώτης δόσης για 10.000 παιδιά στο Ισραήλ, ηλικίας 5 έως 11 ετών – Ανάγκη να μπει φρένο στις μεταλλάξεις.

Πρώτη ημέρα του καθολικού «απαγορευτικού» στην Αυστρία η χθεσινή, με τους πολίτες να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνον για εργασία, ψώνια αγαθών πρώτης ανάγκης και φυσική άσκηση. Οπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μουέσταϊν, «η κυβέρνηση όφειλε να ενεργήσει άμεσα. Το lockdown είναι ένα σκληρό μέτρο, αλλά αποτελεί τη μοναδική επιλογή για τη μείωση των νέων λοιμώξεων».

Διαδηλώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες Αυστριακοί διαδήλωσαν στη Βιέννη, την Κυριακή, κατά του νέου απαγορευτικού, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ελευθερία» και «Αντίσταση». Διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών διαβατηρίων και περιορισμών και βίαια επεισόδια με την αστυνομία σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο  στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίστηκαν οι ταραχές –για τρίτη ημέρα από τότε που βρίσκεται σε μερικό lockdown–, με δεκάδες συλλήψεις και εμπρησμούς κτιρίων.

Κορωνοϊός: Αναταραχές στην Ευρώπη λόγω περιορισμών-1
Το αυστριακό μοντέλο lockdown είναι πιθανό να ακολουθήσουν η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών του τομέα υγείας «Airfinity». (EPA/CHRISTIAN BRUNA)

Προβλέψεις νέων lockdowns

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών του τομέα υγείας, «Airfinity», η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι πιθανό να είναι οι επόμενες που θα επιβάλουν πλήρες απαγορευτικό, ενώ η Ιρλανδία, η Τσεχία και η Ελλάδα διατρέχουν «μέτριο προς υψηλό κίνδυνο» μιας τέτοιας εξέλιξης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επιμένει ότι παρά την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, δεν βλέπει λόγο συζήτησης ενός «σχεδίου Β».

Στο Ισραήλ αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ανηλίκων ηλικίας από 5 μέχρι 11 ετών. Ηδη έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο οι γονείς περίπου δέκα χιλιάδων παιδιών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός των παιδιών δεν προστατεύει μόνο τα ίδια, αλλά και τους οικείους τους από μία επικίνδυνη περιπέτεια. Ταυτόχρονα, αποστερεί τον κορωνοϊό από τη δυνατότητα περαιτέρω μετάλλαξης. «Κάθε νέο κρούσμα είναι ένα λαχείο που δίνουμε στον κορωνοϊό. Θα κερδίσει το “τζακ ποτ”  όταν δημιουργήσει μία μετάλλαξη ακόμα πιο επικίνδυνη και φονική από τη “Δέλτα”. Εχουμε χρέος να τον σταματήσουμε», εξηγεί ο ειδικός στους ιούς στο Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν, δρ Ντέιβιντ Ο’ Κόνορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή