Γερμανικό «όχι» σε μετανάστες από Λευκορωσία

Γερμανικό «όχι» σε μετανάστες από Λευκορωσία

Την πρόταση της Λευκορωσίας, που ζήτησε από τη Γερμανία να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απέρριψε χθες το Βερολίνο.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την πρόταση της Λευκορωσίας, που ζήτησε από τη Γερμανία να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απέρριψε χθες το Βερολίνο. Οι μετανάστες βρίσκονται αποκλεισμένοι στη συνοριακή ζώνη μεταξύ Λευκορωσίας – Πολωνίας. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι μια τέτοια λύση δεν είναι αποδεκτή από το Βερολίνο, αλλά ούτε και από την Ε.Ε.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέφερε ότι το Μινσκ δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με την Πολωνία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εφόσον η κρίση οξυνθεί «ένας πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος». Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί τη Λευκορωσία για οργανωμένη επιχείρηση προσέλκυσης προσφύγων από όλη τη Μέση Ανατολή και την προώθησή τους προς την Ευρώπη μέσω Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την κατάπνιξη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε «πολύ χειρότερες εξελίξεις», καταγγέλλοντας το Μινσκ για συνέχιση της προώθησης μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία. Η Βαρσοβία, από τη μεριά της, απειλεί να διακόψει τη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί.

Ο Λουκασένκο προειδοποιεί ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας.

Νεκροί πρόσφυγες

Πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη συνοριακή ζώνη, εξαιτίας του έντονου ψύχους και της έλλειψης υποδομών στέγασης. Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τον θάνατο επτά ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από δέκα θανάτους. Την Κυριακή, οι πολωνικές αρχές απέτρεψαν την παράνομη είσοδο 150 μεταναστών στη χώρα, ενώ Λιθουανοί συνοριοφύλακες εμπόδισαν περίπου 70 μετανάστες να εισέλθουν στο λιθουανικό έδαφος. Το Μινσκ έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό 5.000 μεταναστών από το έδαφος της Λευκορωσίας προς τις χώρες προέλευσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT