Σύγκρουση δύο κόσμων στη Χιλή

Σύγκρουση δύο κόσμων στη Χιλή

Κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου, δραματική συρρίκνωση των δύο παραδοσιακών συνασπισμών εξουσίας και θεαματική άνοδος Ακροδεξιάς και ριζοσπαστικής Αριστεράς

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου, δραματική συρρίκνωση των δύο παραδοσιακών συνασπισμών εξουσίας και θεαματική άνοδος Ακροδεξιάς και ριζοσπαστικής Αριστεράς: αυτές είναι οι κυριότερες ανατροπές που έφερε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, παράλληλα με εκείνες για τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Την πρώτη θέση κέρδισε ο 55χρονος θαυμαστής του Τραμπ, του Μπολσονάρο και του Πινοσέτ, Αντόνιο Καστ, κερδίζοντας το 27,9% των ψήφων έναντι 25,8% του 35χρονου αριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς, ηγετικής μορφής του μεγάλου φοιτητικού κινήματος του 2011. Οι δύο άνδρες θα αναμετρηθούν για το προεδρικό αξίωμα στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο τον ερχόμενο μήνα.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 12,8% ήρθε, προς γενική κατάπληξη, ο εξωκομματικός οικονομολόγος, Φράνκο Παρίσι, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν μπήκε καν στον κόπο να επισκεφθεί τη χώρα του για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας. Ακολούθησαν, με παραπλήσια ποσοστά, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, Σεμπάστιαν Σίτσελ και η υποψήφια της Κεντροαριστεράς Γιάσνα Προβόστε. Αν και οι παρατάξεις τους μονοπωλούν την εξουσία στις τρεις δεκαετίες μετά την απομάκρυνση του δικτάτορα Πινοσέτ, οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν αθροιστικά μόλις 24%.

Ο ακροδεξιός Αντόνιο Καστ και ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ενδεικτικών αποτελεσμάτων, ο Καστ υποστήριξε ότι στον δεύτερο γύρο η επιλογή είναι «ελευθερία ή κομμουνισμός», ενώ ο Μπόριτς κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «για τη δημοκρατία και για μια πιο δίκαιη κοινωνία». Ο Σίτσελ δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει Μπόριτς, ενώ η Γιάσνα Προβόστε τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι ουδέτερη «απέναντι σε ένα φασιστικό πνεύμα τύπου Καστ».

Εκτιμήσεις αναλυτών

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι ο Καστ έχει σαφές προβάδισμα, καθώς οι συντηρητικές δυνάμεις στο σύνολό τους εμφανίζονται πλειοψηφικές με βάση τα αποτελέσματα τόσο της προεδρικής αναμέτρησης όσο και των εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία. Εξι μήνες μετά τη νίκη των αριστερών υποψηφίων στις εκλογές για τη Συντακτική συνέλευση, το πολιτικό εκκρεμές στη Χιλή φαίνεται να στρέφεται προς τα δεξιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή