Μήνυμα ΗΠΑ προς Ισραήλ για το Ιράν

Μήνυμα ΗΠΑ προς Ισραήλ για το Ιράν

Οι ισραηλινές επιθέσεις δεν ανέκοψαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες προτού αρχίσουν, σε ατμόσφαιρα χαμηλών προσδοκιών, οι νέες διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για την τύχη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε μηνύματα προς το Ισραήλ για την αναποτελεσματικότητα της επιθετικής διαχείρισης του θέματος από την πλευρά του.

Τους τελευταίους 20 μήνες, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δολοφόνησαν τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν και εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τέσσερις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ελπίζοντας ότι θα καταστρέψουν τις συσκευές φυγοκέντρησης που παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο και θα απομακρύνουν αρκετά χρόνια την Τεχεράνη από τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν

Χαμηλές προσδοκίες για επιστροφή στη συμφωνία του 2015 ενόψει των νέων διαβουλεύσεων μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων, στη Βιέννη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε πρόσφατα τους Ισραηλινούς ότι οι προαναφερθείσες επιθέσεις, «αν και μπορεί να προκαλούν ικανοποίηση, από τακτική άποψη, σε τελική ανάλυση είναι αντιπαραγωγικές». Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι οι ισραηλινές επιθέσεις έθεσαν εκτός λειτουργίας εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου και κατέστρεψαν συσκευές φυγοκέντρησης, οι Ιρανοί κατάφεραν να επανέλθουν στον εμπλουτισμό μέσα σε λίγους μήνες, και μάλιστα με συσκευές νεότερης γενιάς, ικανές να παράγουν ισχυρότερα εμπλουτισμένο ουράνιο. Ενας Αμερικανός αξιωματούχος παρατηρούσε, σκωπτικά, ότι αυτή είναι η ιρανική εκδοχή του Build Back Better (Να ανοικοδομήσουμε καλύτερα), παραπέμποντας στο μεγάλο πρόγραμμα του Μπάιντεν για την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους.

Στις 29 Νοεμβρίου θα ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων στη Βιέννη, αλλά ουδείς αναμένει γρήγορη επιστροφή στη συμφωνία του 2015, την οποία εγκατέλειψε μονομερώς η κυβέρνηση Τραμπ. Το Ιράν θέτει ως προϋπόθεση την άμεση άρση όλων των κυρώσεων και γραπτές εγγυήσεις ότι ουδείς εκ των συμβαλλομένων θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να εγκαταλείψει μονομερώς τη συμφωνία. Στο μεταξύ, το Μπαχρέιν, αραβικό κράτος του Περσικού Κόλπου όπου βρίσκεται η βάση του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, ανακοίνωσε τη σύλληψη υπόπτων που κατηγορούνται ότι «συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράν». Η σουνιτική μοναρχία του Μπαχρέιν αντιμετώπισε, στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, το 2011, μεγάλη εξέγερση του πλειοψηφούντος σιιτικού στοιχείου, την οποία κατέστειλε με εισβολή στρατού από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή