Στεγαστική κρίση στο προσκήνιο: Καταληψίες κατά μεγαλοεπενδυτών

Στεγαστική κρίση στο προσκήνιο: Καταληψίες κατά μεγαλοεπενδυτών

Κύμα ανάσχεσης των εξώσεων ενοικιαστών σε πολλές πόλεις της Ισπανίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Aνα Μαρία Mπανέγκας ζει σε έναν ηλιόλουστο δρόμο στο κέντρο της Βαρκελώνης, σε μικρή απόσταση από το σχολείο των παιδιών της. Ενα χαλάκι στο οποίο αναγράφεται «Home Sweet Home» καλωσορίζει τους επισκέπτες. Σε αυτό το σημείο, όμως, σταματάει η ειδυλλιακή εικόνα. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν είναι ο κλασικός ιδιώτης, αλλά μια επενδυτική εταιρεία με έδρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και η Μπανέγκας, όμως, δεν είναι η κλασική ενοικιάστρια. Μαζί με δεκάδες άλλες οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν στη διάρκεια της πανδημίας, έχει καταλάβει το κτίριο από τον Απρίλιο και αρνείται να αποχωρήσει. «Αυτή η ιδιοκτησία ανήκε στο Cerberus», εξηγεί, αναφερόμενη στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου που έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη. Η διαμαρτυρία της εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία που λαμβάνει χώρα σε δικαστήρια, σαλόνια αλλά και στους δρόμους της Βαρκελώνης, που φέρνει αντιμέτωπες ξένες επενδυτικές εταιρείες που έχουν αγοράσει χιλιάδες σπίτια σε όλη την Iσπανία και ακτιβιστές που χρησιμοποιούν μια νέα στρατηγική για να αναστείλουν τις εξώσεις ενοικιαστών που έχουν καθυστερήσει την καταβολή ενοικίων.

Η Cerberus και άλλες γιγάντιες επενδυτικές εταιρείες, όπως οι Blackstone και Lone Star, εξασφάλισαν ακίνητα στη χώρα της Ιβηρικής σε τιμές ευκαιρίας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Από τη μια πλευρά είναι η Cerberus, η οποία μαζί με άλλες γιγάντιες επενδυτικές εταιρείες, όπως οι Blackstone και Lone Star, εξασφαλίζουν ακίνητα σε όλη την Ισπανία σε τιμές ευκαιρίας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε το 2008. Στη συνέχεια οι εταιρείες διαθέτουν τα ακίνητα προς ενοικίαση, όταν η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας στη χώρα στο 15%, με αποτέλεσμα να επεκταθούν πάλι οι εξώσεις στο πρώτο μισό του 2021. Οι επενδυτικές εταιρείες άρχισαν να στέλνουν εντολές έξωσης σε ενοικιαστές σε ολόκληρη τη χώρα ή να ακυρώνουν συμβόλαια όσων καθυστερούσαν την καταβολή των ενοικίων τους.

Στεγαστική κρίση στο προσκήνιο: Καταληψίες κατά μεγαλοεπενδυτών-1
Κίνημα διαμαρτυρίας συστήθηκε στη Βαρκελώνη εναντίον ξένων επενδυτικών εταιρειών –πολλές από αυτές εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης–, οι οποίες έχουν αγοράσει και διαχειρίζονται καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (φωτ. Samuel Aranda / The New York Times). 

Στους δρόμους της Βαρκελώνης, μια οργάνωση που αποκαλείται «Πόλεμος κατά της Cerberus» αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Oταν δικηγόροι της επενδυτικής εταιρείας ήρθαν για να υποχρεώσουν τους ενοικιαστές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέλη της ομάδας, κάποιοι εξ αυτών βετεράνοι ακτιβιστές εναντίον της ακριβής στέγης, περικύκλωσαν το κτίριο κι εμπόδισαν την είσοδό τους. Κι ενώ οι ένοικοι απομακρύνονται από τα διαμερίσματά τους, η οργάνωση στέλνει καταληψίες να εγκατασταθούν σε άλλα ακίνητα της εταιρείας στην πόλη, ενίοτε επιδιδόμενοι σε διαρρήξεις για να μπουν μέσα. Σύμφωνα με την ομάδα, δεκάδες οικογένειες έχουν καταλάβει κτίρια που ανήκουν σε ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες στη Βαρκελώνη, μια πόλη που ανέκαθεν προσέλκυε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Aυτό συνεπάγεται χρόνιες δικαστικές μάχες και εκατομμύρια δολάρια σε νομικές δαπάνες για να απομακρυνθούν οι καταληψίες.

Ο Μιγκέλ Χερνάντες, εκπρόσωπος τής «Πόλεμος κατά της Cerberus», που βοήθησε την Mπανέγκας να βρει το διαμέρισμα που έχει καταλάβει, κατηγορεί τις επενδυτικές εταιρείες ότι κερδοσκοπούν εις βάρος των θυμάτων της οικονομικής δυσπραγίας μετά την πανδημία. «Τα αντιμετωπίζουν σαν κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο», επισημαίνει, αναφερόμενος στα σπίτια που κατέχουν οι εταιρείες. To πρόβλημα έχει κεντρίσει την προσοχή της κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας, η οποία έχει προτείνει να επιβληθούν έλεγχοι στα ενοίκια ακινήτων που ανήκουν σε επενδυτικές εταιρείες ή άλλους μεγαλοϊδιοκτήτες real estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή