ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη του κόμματος Μαδούρο σε εκλογές στη Βενεζουέλα

Βαριά ήττα της αντιπολίτευσης κατέγραψαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή στη Βενεζουέλα.

Νίκη του κόμματος Μαδούρο σε εκλογές στη Βενεζουέλα

Βαριά ήττα της αντιπολίτευσης κατέγραψαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή στη Βενεζουέλα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία, κέρδισε 18 από τις 23 πολιτείες, ενώ η αντιπολίτευση ανέδειξε δύο κυβερνήτες. Στις υπόλοιπες τρεις πολιτείες η μάχη ήταν αμφίρροπη και η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι χθες.

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ήταν η πρώτη μετά το 2017 στην οποία συμμετείχε η αντιπολίτευση – είχε μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές του 2018 και τις βουλευτικές του 2020, καθώς αμφισβητούσε τη νομιμότητα του Μαδούρο και φιλοδοξούσε να τον ανατρέψει στους δρόμους. Καθώς αυτή η προσπάθεια, με επικεφαλής τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε, η αντιπολίτευση συμμετείχε αυτή τη φορά στις εκλογές, έχοντας εξασφαλίσει σοβαρές υποχωρήσεις του Μαδούρο: η κυβέρνηση προσέφερε στην αντιπολίτευση δύο από τις πέντε θέσεις στην κεντρική εφορευτική επιτροπή και δέχθηκε παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Μεξικό, με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Η αντιπολίτευση πλήρωσε ακριβά την πολυδιάσπαση και την έλλειψη στιβαρής ηγεσίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αντιπολίτευση φιλοδοξούσε να καταγάγει νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής και να τη χρησιμοποιήσει ως προωθημένη βάση εκκίνησης, ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης του 2024. Η ψυχρολουσία του εκλογικού αποτελέσματος ανέτρεψε πλήρως αυτό το σχέδιο και ενίσχυσε τη θέση του Μαδούρο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έσπευσε να κάνει υπαινιγμό για εκλογική νοθεία, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση των Ευρωπαίων παρατηρητών που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ διαπιστώνει ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε καλύτερες συνθήκες από προηγούμενες αναμετρήσεις, αν και υπήρξαν περιπτώσεις «αυθαιρεσιών». Αναγνωρίζοντας την ήττα της αντιπολίτευσης, ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα της περισυλλογής στους κόλπους της ηγεσίας μας». Προσέθεσε δε ότι «δεν είναι η ώρα για εσωτερικές έριδες και εγωισμούς», τονίζοντας ότι επείγει η «ανοικοδόμηση» του αντιπολιτευτικού μπλοκ. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη διάσπαση της αντιπολίτευσης και στο υψηλό ποσοστό της αποχής, καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών δείχνει να έχει απογοητευτεί από την πολιτική και να απορροφάται από τον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης σε συνθήκες χρόνιας οικονομικής κρίσης και ελλείψεων βασικών αγαθών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του Μαδούρο στις συνομιλίες του Μεξικού. Ο διάλογος με την αντιπολίτευση διακόπηκε ύστερα από τη σύλληψη και έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες του Κολομβιανού επιχειρηματία Αλεξ Σάαμπ, ο οποίος έχει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.