Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο – Τζόνσον: Είμαι συγκλονισμένος από την τραγωδία

Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο – Τζόνσον: Είμαι συγκλονισμένος από την τραγωδία

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι υπεύθυνοι αυτού του δράματος θα καταδικαστούν – «Συγκλονισμένος και σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 μετανάστες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την άμεση ενίσχυση της υπηρεσίας Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δήλωσε ότι «θα γίνουν όλα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» αυτού του δράματος.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Ντερμανέν, δήλωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι διακινητές που έχουν «άμεση σχέση» με το ναυάγιο.

«Οι πρώτοι υπεύθυνοι αυτής της επονείδιστης κατάστασης είναι οι διακινητές», σημείωσε ο υπουργός και ζήτησε «συντονισμένη και πολύ σκληρή απάντηση» απέναντι σε αυτό το δράμα «που μας επηρεάζει όλους».

Ο Ζ. Ντερμανέν τόνισε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή της λέμβου τους κατά τον διάπλου της Μάγχης με προορισμό τη Βρετανία. Συνολικά, 33 άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα, 31 άνθρωποι χάθηκαν και δύο διασώθηκαν. Διευκρίνισε πως μεταξύ των νεκρών βρίσκονται πέντε γυναίκες και ένα κοριτσάκι.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με τη Βρετανία για την καταπολέμηση αυτών των διακινητών» και πρόσθεσε ότι η απάντηση μετά το σημερινό συμβάν πρέπει να έρθει επίσης από τη Βρετανία.

Μπ. Τζόνσον: «Να κάνουμε περισσότερα μαζί»

Την ίδια ώρα, «συγκλονισμένος και σοκαρισμένος» από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Μάγχη δήλωνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Θέλω απλώς να πω ότι είμαι σοκαρισμένος και συγκλονισμένος και λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια ζωών στη Μάγχη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η καταστροφή αυτή υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο διάπλους της Μάγχης κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε, καλώντας τη Γαλλία «να κάνει περισσότερα» για να αποθαρρύνει τις παράνομες διελεύσεις.

«Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι κάνουμε περισσότερα μαζί», δήλωσε στο Sky News ο Μπ. Τζόνσον, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή