ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Επιδόματα διατροφής μοιράζει ο Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα 2,14 δισεκ. ευρώ ως προστασία από τον πληθωρισμός

Πολωνία: Επιδόματα διατροφής μοιράζει ο Ματέους Μοραβιέτσκι

Οικονομική ενίσχυση για την αγορά τροφίμων από τους πολίτες προσφέρει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι μεταξύ άλλων μέτρων ενίσχυσης της κατανάλωσης, εν μέσω ραγδαίας ανόδου των τιμών στη χώρα.

Ο πολιτικός ηγέτης της Πολωνίας, που είναι και σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τις πολιτικές ελέγχου της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα τεθεί σε εφαρμογή κρατικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ακρίβειας με περικοπή φόρων και προσφορά επιδομάτων στα νοικοκυριά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση πρόκειται να περικόψει από τις 20 Δεκεμβρίου και επί πέντε μήνες τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον φόρο λιανικής πώλησης στη βενζίνη, καθώς και τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και στην ενέργεια από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα πρόκειται να μοιράσει επιδόματα για αγορά τροφίμων από τα νοικοκυριά που δοκιμάζονται ενόψει και των γιορτών από την άνοδο των τιμών σε αγορές και σούπερ μάρκετ. Το επίδομα αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μοιραστεί σε δύο δόσεις εντός του 2022. Αυτό υπολογίζεται ότι θα αφορά συνολικά σε ποσά από 80 έως 230 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Το συνολικό πακέτο των μέτρων ανέρχεται σε 10 δισεκ. ζλότι, δηλαδή περί τα 2,14 δισεκ. ευρώ.

«Η πολωνική κυβέρνηση δραστηριοποιείται ώστε να περιορίσει το πλήγμα και να προστατεύσει τον κόσμο από αυτή την άνοδο του πληθωρισμού», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Μοραβιέτσκι.

Επιπλέον προανήγγειλε περικοπές στη δημόσια διοίκηση που θα εξοικονομήσουν μεταξύ 3 και 5 δισεκ. ζλότι.

Τον Οκτώβριο η Πολωνία κατέγραψε ετήσιο πληθωρισμό 6,8%.

Πηγή: Reuters, Business Insider

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις