Κορωνοϊός – ΠΟΥ Ευρώπης: Τα εμβόλια έσωσαν περίπου μισό εκατομμύριο ζωές

Κορωνοϊός – ΠΟΥ Ευρώπης: Τα εμβόλια έσωσαν περίπου μισό εκατομμύριο ζωές

«Τα εμβόλια κατά της Covid είναι ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, σώζουν ζωές», αναφέρει ο ΠΟΥ Ευρώπης

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μελέτη του ΠΟΥ Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτιμά ότι 470.000 ζωές έχουν σωθεί – μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω – από την αρχή του εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε 33 χώρες στην Ευρώπη

Αυτή η εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνει τις ζωές που έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια ανάμεσα σε άτομα νεότερα των 60 ετών ούτε εκείνους που σώθηκαν χάρη στην έμμεση επίδραση του εμβολιασμού λόγω της μείωσης της μετάδοσης.  

Ο Δρ. Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, αναφέρει ότι η «Covid-19 έχει οδηγήσει σε έναν καταστροφικό απολογισμό θανάτων στην περιοχή μας, αλλά μπορούμε πλέον να πούμε κατηγορηματικά ότι χωρίς τα εμβόλια κατά της Covid ως εργαλείο περιορισμού αυτής της πανδημίας, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει». 

«Τα εμβόλια κατά της Covid είναι ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, το οποίο είναι να σώζουν ζωές, προσφέροντας υψηλή προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Σε κάποιες χώρες, ο απολογισμός των θανάτων θα ήταν διπλάσιος από ό,τι είναι τώρα, χωρίς τα εμβόλια. Συνεπώς, είναι άκρως σημαντικό να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη από όλα τα κράτη – μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής για άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου. Οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες όσο πιο γρήγορα γίνεται», εξήγησε ο Κλούγκε. 

«Ωστόσο, τα εμβόλια θα πρέπει να συνοδεύονται από μία σειρά μέτρων προστασίας προκειμένου η μετάδοση να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και οι κοινωνίες να παραμείνουν ανοιχτές», τόνισε.

Από τον Δεκέμβριο του 2019, πάνω από 1,5 εκατ. θάνατοι λόγω Covid έχουν καταγραφεί στις χώρες που υπάγονται στον ΠΟΥ Ευρώπης, με 90,2% εξ’ αυτών σε άτομα 60 ετών και άνω. Η γρήγορη ανάπτυξη και χορήγηση των εμβολίων Covid έχει προσφέρει την άκρως απαραίτητη προστασία κατά της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, σε εκατομμύρια εκ των πλέον ευάλωτων, αλλά η ταχύτητα και η έκταση της διάθεσης αυτών των σκευασμάτων στις χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης, είναι άνιση.

Μεθοδολογία

Οι συγγραφείς της έρευνας του ΠΟΥ Ευρώπης και του ECDC εκτίμησαν τον αριθμό των θανάτων ενηλίκων 60 ετών και άνω στις 33 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής που θα είχε καταγραφεί χωρίς τους εμβολιασμούς, χρησιμοποιώντας τις εβδομαδιαίες καταμετρήσεις των θανάτων.  

Στη συνέχεια, υπολόγισαν τον αριθμό των ζωών που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό ως τη διαφορά μεταξύ αυτών των εκτιμήσεων και των καταγεγραμμένων θανάτων από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021 για την ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω.

Εκτίμησαν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 έσωσε 469.186 ζωές στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα στις 33 χώρες κατά την περίοδο της μελέτης-  μειώνοντας περίπου στο μισό τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων. Σε 30 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία και για πιο μικρού εύρους ηλικιακές ομάδες, ο μεγαλύτερος αριθμός ζωών που σώθηκαν ήταν στην ηλικιακή ομάδα των 80 ετών και άνω (261.421 ζωές).

Τα επίπεδα εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις στους 60 των και άνω, κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 20% και 100% στις 33 χώρες που μελετήθηκαν. Η μελέτη εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ζωών που σώθηκαν ήταν σε χώρες όπου η διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19 έγινε νωρίς και ο εμβολιασμός στις εν λόγω ηλικίες ήταν υψηλός.  

Άλλες χώρες είδαν περιορισμένη επίδραση του εμβολιασμού γιατί η διάθεση των εμβολίων έγινε είτε με αργούς ρυθμούς είτε έγινε παράλληλα με τη συνεχιζόμενη και αποτελεσματική επιβολή μη-φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τη μείωση της μετάδοσης.

Η Δρ. Άντρεα Άμον, επικεφαλής του ECDC αναφέρει ότι: «Οι συνέπειες των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού σε κάποιες χώρες φαίνονται πλέον στα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας και στα υψηλά επίπεδα θανάτων. Παροτρύνουμε τα κράτη – μέλη να συνεχίσουν να εστιάζουν στη γεφύρωση του χάσματος σε ό,τι αφορά τη ανοσοποίηση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους πιο ευάλωτους και σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης».

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι που κινδυνεύουν από σοβαρή μόλυνση Covid που πρέπει να προστατευθούν το συντομότερο δυνατό. Ακόμη και σε χώρες όπου γενικώς έχει επιτευχθεί καλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχουν ακόμη πληθυσμιακές υποκατηγορίες αλλά και ηλικιακές ομάδες στις οποίες οι κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από το επιθυμητό. Ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιών πρέπει να συνεχίσει να είναι επείγουσα προτεραιότητα για να σωθούν περισσότερες ζωές κατά τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΟΥ: Καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Πέντε νέα κρούσματα delta plus στην Ελλάδα

Ανησυχία για νέα αφρικανική παραλλαγή με 32 μεταλλάξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή