ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός: Αναψε πράσινο ο ΕΜΑ για ηλικίες 5 έως 11 ετών

Ανησυχία δημιουργεί νέο στέλεχος με πολλαπλές μεταλλάξεις στην Αφρική.

Εμβολιασμός: Αναψε πράσινο ο ΕΜΑ για ηλικίες 5 έως 11 ετών

Πράσινο φως έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το παιδιατρικό εμβόλιο περιέχει το ένα τρίτο δραστικής ουσίας συγκριτικά με αυτό που κάνουν οι άνω των 12 ετών και οι ενήλικοι και χορηγείται, επίσης, σε δύο δόσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του φορέα, τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα παιδιά από τον εμβολιασμό υπερέχουν των κινδύνων που ενδέχεται να εγκυμονεί το εμβόλιο. Ο ΕΜΑ θα αποστείλει τη σύστασή του προς  έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει οριστικά τη χορήγησή του.

Στο Ισραήλ ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας, με βασικό σκεπτικό ότι συνιστά τον μοναδικό τρόπο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης και να αποτραπεί μία ακόμα έξαρση της πανδημίας. Το 43% των νέων κρουσμάτων στη χώρα, που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, αφορούσαν παιδιά αυτής της ηλικίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων εγείρει ανησυχία για την πιθανή εμφάνιση ενός πέμπτου κύματος. O Εράν Σεγκάλ, καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας του Ινστιτούτου Βάισμαν, ενημέρωσε στην αρχή της εβδομάδας το υπουργικό συμβούλιο ότι καταγράφεται εκ νέου μείωση της ανοσίας του πληθυσμού παρόμοια με αυτήν του Μαΐου, που κατέστησε αναγκαία τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Ο δρ Σεγκάλ δεν απέκλεισε αυτό να οφείλεται και στη μείωση της αποτελεσματικότητας των αναμνηστικών δόσεων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς, ωστόσο, να διαθέτει στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Αναμνηστικές δόσεις στους ενηλίκους αποφάσισαν Γαλλία και Δανία, επισημαίνοντας ότι η ανοσία φθίνει όχι μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά και σε νεότερους.

Νέα μέτρα

Ενώ η Σλοβακία μπήκε από χθες σε «σκληρό lockdown» δύο εβδομάδων, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων. Από σήμερα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε εκδηλώσεις όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Επίσης, η αναμνηστική εμβολιαστική δόση θα χορηγηθεί σε όλους τους ενηλίκους, πέντε μήνες μετά τη δεύτερη.

Από τις 15 Δεκεμβρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού των άνω των 65 ετών δεν θα ισχύει αν δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση ένα πεντάμηνο μετά τη δεύτερη. Το ίδιο θα ισχύσει, μετά την 15η Ιανουαρίου, για τους άνω των 18 ετών. Αναμνηστικές δόσεις για όλους τους ενηλίκους αποφάσισε και η υγειονομική αρχή της Δανίας, επισημαίνοντας ότι η ανοσία φθίνει όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στους νεότερους.

Tέλος, έντονη ανησυχία προκαλεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού –το οποίο εντοπίστηκε σε 10 άτομα–, που έχει τις περισσότερες μεταλλάξεις –συνολικά 32– μέχρι σήμερα στην πρωτεϊνική του ακίδα και πιθανώς ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας στη Νότια Αφρική. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, δρ Ιουάν Μπέρνι, απηύθυνε έκκληση άμεσης εφαρμογής απαγόρευσης μετακινήσεων από και προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, έκκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν το Ισραήλ και η Βρετανία απαγορεύοντας τα ταξίδια από και προς τη Νότια Αφρική.