Γερμανία: Το μαχαίρι στον λαιμό του Σολτς με το καλημέρα

Γερμανία: Το μαχαίρι στον λαιμό του Σολτς με το καλημέρα

Πριν καν αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, ο εν αναμονή καγκελάριος Ολαφ Σολτς πιέζεται να λάβει εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πριν καν αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, ο εν αναμονή καγκελάριος Ολαφ Σολτς πιέζεται να λάβει εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού. Το κενό των επόμενων δύο εβδομάδων –μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης– θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, αλλά η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται να επιβάλει άμεσο οριζόντιο lockdown και η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο. 

Κενό εξουσίας για απόφαση lockdown, ενώ ξεπέρασαν το φάσμα των 100.000 οι νεκροί από την πανδημία στη Γερμανία.

«Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ έως τώρα τόσο επικίνδυνη», είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων και επόμενος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ωστόσο απέρριψε, από κοινού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, την εισήγηση της Αγκελα Μέρκελ για lockdown, την ημέρα που ξεπεράστηκαν οι 100.000 νεκροί από COVID-19. Οι Πράσινοι επρόκειτο να παρουσιάσουν, χθες, στα μέλη του κόμματος τις προτάσεις τους για το υπουργικό συμβούλιο, μαζί με το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας, αλλά η έναρξη της ψηφοφορίας καθυστέρησε λόγω διαμάχης εξουσίας ανάμεσα στη μετριοπαθή και τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος. Η πρώτη φαίνεται ότι επικρατεί και άρα υπουργοποιείται ο πρώην συμπρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Ετζντεμίρ, αντί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Αντον Χόφραϊτερ. 

Η συμφωνία 177 σελίδων για το κυβερνητικό πρόγραμμα θα μετατρέψει τη Γερμανία στη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης στον κόσμο, μεταξύ άλλων μέτρων φιλελευθεροποίησης. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το κείμενο επιχειρεί μια εξισορρόπηση, χωρίς ιδιαίτερα νέα στοιχεία. «Δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή