ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Καβγάς έπειτα από την τραγωδία στη Μάγχη

Αλληλοκατηγορίες Τζόνσον και Μακρόν για το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή δεκάδων μεταναστών

Μεταναστευτικό: Καβγάς έπειτα από την τραγωδία στη Μάγχη

Νέα υποτροπή στις ήδη τεταμένες –λόγω Brexit– σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας προκάλεσε η προχθεσινή τραγωδία στη Μάγχη, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30 μετανάστες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μία έγκυος και τρία παιδιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, καταλόγισε στο Ηνωμένο Βασίλειο «κακή διαχείριση του μεταναστευτικού», ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε τις πολιτικές της χώρας του και άφησε υπαινιγμούς για εκμετάλλευση της υπόθεσης από το Λονδίνο. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι «αναμένει από τους Βρετανούς να συνεργαστούν πλήρως και να μην εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς».

Προηγουμένως, η βρετανική κυβέρνηση είχε προτείνει κοινές αστυνομικές περιπολίες των δύο χωρών στις γαλλικές ακτές, κατά μήκος της Μάγχης. Πρόκειται για μια παλιά ιδέα του Μπόρις Τζόνσον, την οποία το Παρίσι απορρίπτει για λόγους εθνικής κυριαρχίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη Γαλλία, δηλώνοντας: «Δυσκολεύτηκα να πείσω κάποιους από τους εταίρους μας, κυρίως τους Γάλλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Αρκετές βρετανικές εφημερίδες κατηγορούν τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η γαλλική αστυνομία άφηνε μετανάστες που προορίζονταν για τη Βρετανία να επιβιβαστούν σε επικίνδυνες φουσκωτές βάρκες.

Οι γαλλικές αρχές κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες ώστε να διαπιστώσουν την εθνότητα και την ταυτότητα των θυμάτων από την ανατροπή φουσκωτού σκάφους, ενώ συνέλαβαν και τέσσερις υπόπτους για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Δύο διασωθέντες – ένας Σομαλός και ένας Ιρακινός – νοσηλεύονταν για υποθερμία.