Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονταν στα μαχαίρια, υποστηρίζοντας αντίπαλα στρατόπεδα σε περιφερειακές κρίσεις της Μέσης Ανατολής, από τη Λιβύη μέχρι το Κατάρ, αλλά η προχθεσινή επίσκεψη του διαδόχου του Αμπου Ντάμπι στην Αγκυρα και η προσφορά τονωτικής ένεσης 10 δισ. ευρώ στη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία έδειξε ότι οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρά κοινά σημεία. Ενα από αυτά είναι η αυταρχική φύση του καθεστώτος τους, πράγμα που προκάλεσε έντονες κριτικές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των δύο χωρών, με αφορμή την 89η ετήσια γενική συνέλευση της Interpol, που ολοκληρώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.
Εκδοση αντιπάλων
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον Ταγίπ Ερντογάν ότι προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τον ρόλο του οικοδεσπότη για να πιέσει τον διεθνή αστυνομικό οργανισμό να συλλάβει πολιτικούς αντιπάλους του, που βρίσκονται στο εξωτερικό και να τους εκδώσει στην Τουρκία. Στο επίσημο άνοιγμα της τριήμερης συνόδου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι προσδοκούσε «ισχυρή συνεργασία» από την πλευρά της Interpol για την έκδοση ανθρώπων που συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την ένοπλη κουρδική οργάνωση ΡΚΚ. Στο θέμα επανήλθε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πιέζοντας για την ευθυγράμμιση της Interpol με τις τουρκικές αξιώσεις περί έκδοσης «τρομοκρατών».
Ιδρυμένη το 1929, η Ιnterpol (Διεθνής Οργάνωση Εγκληματικής Αστυνομίας) έχει αποστολή να στερήσει το ακαταδίωκτο από εγκληματίες (εμπόρους ναρκωτικών, διακινητές ανθρώπων, εγκληματίες πολέμου, τρομοκράτες κ.ά.) που διαφεύγουν από τη χώρα τους. Ωστόσο, αυταρχικά καθεστώτα εκμεταλλεύονται το καθιερωμένο σύστημα των «κόκκινων συναγερμών» της Ιnterpol για να διώξουν πρόσωπα, που το μόνο τους έγκλημα είναι η αντιπολιτευτική τους δράση. Τον περασμένο Ιούλιο κατατέθηκε νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία που προβλέπει την προώθηση μέτρων «για να σταματήσουν οι προσπάθειες χρησιμοποίησης του οργανισμού από εκείνους που θέλουν να καταδιώξουν ή να καταστείλουν πολιτικούς αντιπάλους τους με χαλκευμένες κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες».
Αντιδράσεις για την εκλογή στρατηγού του Αμπου Ντάμπι ως προέδρου του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού.
«Κόκκινοι συναγερμοί»
Εκπρόσωπος της Interpol –που μίλησε στην εφημερίδα The Guardian– ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία ο διεθνής οργανισμός έλαβε 800 αιτήματα για έκδοση «κόκκινων συναγερμών» από την Τουρκία, διαβεβαίωσε όμως ότι αυτές εξετάστηκαν εξονυχιστικά, με αστυνομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Τον περασμένο Αύγουστο, το Κέντρο Ελευθερίας που εδρεύει στη Στοκχόλμη, κατήγγειλε την Τουρκία για προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της Ιnterpol.
Αντιδράσεις προκάλεσε και η χθεσινή ανάδειξη του στρατηγού Αχμεντ Νάσερ αλ Ραϊσί, από τα Εμιράτα, ως προέδρου του διεθνούς οργανισμού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Γενικός επιθεωρητής στο υπουργείο Εσωτερικών της αραβικής μοναρχίας, ο Αλ Ραϊσί, έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να αντιδράσουν στην πρόταση για την εκλογή του. Ανάλογες, εξίσου αναποτελεσματικές, αντιδράσεις προκάλεσε η εκλογή του Χου Μπίντσεν, αξιωματούχου στο κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ως μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ιnterpol.