«Πόλεμος» αλιέων στη Μάγχη – Μακρόν: Σοβαρευτείτε, κύριε Τζόνσον…

«Πόλεμος» αλιέων στη Μάγχη – Μακρόν: Σοβαρευτείτε, κύριε Τζόνσον…

Οργή για την επιστολή που ανάρτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Twitter

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου στον απόηχο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στα ανοιχτά του Καλαί την περασμένη Τετάρτη, όταν 27 μετανάστες βρήκαν τον θάνατο προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη και να φτάσουν στη Βρετανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε με ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει τη σοβαρότητά του, ύστερα από την εξίσου ασυνήθιστη επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει μέσω Twitter επιστολή του προς τον Γάλλο πρόεδρο, όπου τόνιζε τις σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Εκπλήσσομαι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται με σοβαρότητα, οι ηγέτες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους με tweets ή με τη δημοσίευση επιστολών… Επιτέλους! Επιτέλους!», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Ρώμη.

Η Γαλλία ανακάλεσε την πρόσκληση προς τη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών για σύσκεψη γύρω από το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, είχε ανακοινώσει ότι ανακάλεσε την πρόσκληση προς τη Βρετανίδα ομόλογό του, Πρίτι Πατέλ, να συμμετάσχει σε σύσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων –η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Καλαί την Κυριακή– με αντικείμενο την από κοινού αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε ότι η σύσκεψη θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ε.Ε. και προσέθεσε, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά: «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εργασθούν με σοβαρότητα για να διευθετηθούν σοβαρά προβλήματα μεταξύ σοβαρών ανθρώπων. Στη συνέχεια, θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε αποτελεσματικά με τους Βρετανούς, αν αποφασίσουν να σοβαρευτούν».

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι το Λονδίνο «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το πρόβλημα» και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μετάνιωσε για τη δημοσιοποίηση της επιστολής του, στην οποία επαναλάμβανε την πρότασή του για κοινές περιπολίες Γαλλίας – Βρετανίας στη Μάγχη και ζητούσε να δέχεται το Παρίσι την επιστροφή μεταναστών που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία από τις γαλλικές ακτές. Σε ένα άλλο θερμό μέτωπο, γαλλικά αλιευτικά σκάφη απέκλεισαν χθες λιμάνια της Μάγχης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους φραγμούς που τους ορθώνουν οι βρετανικές αρχές μετά το Brexit και για την αδυναμία της δικής τους κυβέρνησης να τους προστατεύσει. Οι κινητοποιήσεις των αλιέων άρχισαν από το Σεν Μαλό και επεκτάθηκαν σε άλλα λιμάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή