Ουκρανία: Προετοιμασία πραξικοπήματος κατήγγειλε ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Προετοιμασία πραξικοπήματος κατήγγειλε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι έλαβε πληροφορίες για πιθανό σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον του στη 1 ή στις 2 Δεκεμβρίου, με ρωσική εμπλοκή. Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι έλαβε πληροφορίες για πιθανό σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον του στη 1 ή στις 2 Δεκεμβρίου, με ρωσική εμπλοκή. Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά.

Στην πολύωρη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σε εγχώριους και ξένους δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων, με θέμα την υποστήριξη πραξικοπήματος από τον ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ. «Εχουμε πληροφορίες από υπηρεσίες, ακόμη και ηχογραφήσεις εκπροσώπων της Ουκρανίας με –ας τους πούμε– εκπροσώπους της Ρωσίας που συζητούν την εμπλοκή του Ρινάτ Αχμέτοφ σε πραξικόπημα στην Ουκρανία για το οποίο θα χρειαστεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια», είπε. Ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ένας «στενός κύκλος» γύρω από τον Αχμέτοφ προσπαθεί να τον σύρει σε πόλεμο εναντίον του ουκρανικού κράτους.

«Δεν υπήρχαν σχέδια στα οποία να συμμετάσχει η Ρωσία. Η Ρωσία ποτέ δεν κάνει τέτοια πράγματα», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ». Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στις επαρχίες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχει ανησυχήσει το Κίεβο.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα «δεν είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν την άνοιξη», αλλά ότι οι τόνοι στη ρητορική της Ρωσίας έχουν ανεβεί. Ως προς το ζήτημα της σύσφιγξης των σχέσεων του Κιέβου με το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη γραμμή» από τη Μόσχα, ο Ζελένσκι είπε ότι «το 2014 δεν υπήρχε υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη ρωσική εισβολή».

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για ρωσική εμπλοκή – Διαψεύδει το Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας η μεταναστευτική κρίση συνεχίζεται, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να προχωρεί στο ασυνήθιστο βήμα της επίσκεψης στα σύνορα για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών. Ο Λουκασένκο είπε στους χιλιάδες Ιρακινούς, Κούρδους, Αφγανούς κ.ά., στους οποίους εκείνος επέτρεψε να εισέλθουν, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι δεν θα τους αποτρέψει από το να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Εικόνες από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας εμφανίζουν τον Λουκασένκο σε κέντρο φιλοξενίας Ιρακινών προσφύγων, να τους μιλάει από βήμα, σαν να επρόκειτο για προεκλογική συγκέντρωση. «Αν κάποιος θέλει να πάει στη Δύση, είναι δικαίωμά του. Δεν θα προσπαθήσουμε να σας πιάσουμε, να σας δείρουμε και να σας κρατήσουμε πίσω από συρματοπλέγματα», είπε. «Θα συνεργαστούμε μαζί σας για να επιτύχετε το όνειρό σας».

Ο Λουκασένκο απευθύνθηκε στη Γερμανία, λέγοντας «δεχθείτε αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία. 2.000 άνθρωποι δεν είναι μεγάλο πρόβλημα για τη Γερμανία». Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι πτήσεις επαναπατρισμού από το Μινσκ προς το Ιρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 3,5 εκατ. ευρώ για την οργάνωση πτήσεων επαναπατρισμού, ενώ η προσπάθεια του Λουκασένκο να εκβιάσει την άρση των κυρώσεων εις βάρος του, μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, έχει πέσει στο κενό. Αντιθέτως, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή