ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον – Ν. Αφρική: «Πιθανώς αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι σοβαρής νόσησης»

Τα εμβόλια που χορηγούνται κατά του κορωνοϊού είναι πιθανώς αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε κορυφαίος επιδημιολόγος από τη Νότια Αφρική

metallaxi-omikron-n-afriki-pithanos-apotelesmatika-ta-emvolia-enanti-sovaris-nosisis-561607141

Τα εμβόλια που χορηγούνται κατά του κορωνοϊού είναι πιθανώς αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε κορυφαίος επιδημιολόγος από τη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, επί του παρόντος, δεν έχει καταγραφεί άνοδος του αριθμού των ημερήσιων θανάτων στην επαρχία Γκαυουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει και το Γιοχάνεσμπουργκ. Στην επαρχία κατοικούν περίπου 12 εκατ. άνθρωποι.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

Ως πολύ υψηλό χαρακτηρίζει στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κίνδυνο από το νέο στέλεχος «Όμικρον» επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα περαιτέρω διάδοσής του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης υψηλή. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που αυτό μπορεί να έχει ενδέχεται να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας. 

Όπως σημειώνει αναμένονται μολύνσεις και εμβολιασμένων ατόμων «αν και σε μικρή και προβλέψιμη αναλογία». Όσο για το κατά πόσο το νέο στέλεχος είναι ικανό να διαφεύγει της ανοσίας του εμβολιασμού και μιας προγενέστερης νόσησης, ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι περισσότερα στοιχεία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.  

Βρετανία: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7

Το νέο στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» της νέας παραλλαγής. Η Βρετανία αποφάσισε δε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

⇒ ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος της μετάλλαξης «Όμικρον»

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία στην Ευρώπη

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Ο γρίφος της ανοσίας και η ανάγκη για τρίτη δόση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr