Εμφύλιος στη γαλλική Ακροδεξιά

Εμφύλιος στη γαλλική Ακροδεξιά

Μετά τη Μαρίν Λεπέν, και ο Ερίκ Ζεμούρ επίσημα υποψήφιος για την προεδρία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μήνες ήταν κοινό μυστικό στη Γαλλία ότι ο ακροδεξιός τηλεοπτικός σχολιαστής Ερίκ Ζεμούρ θα κατέβαινε στον στίβο των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2022. Περιμένει απλώς την κατάλληλη στιγμή, έλεγαν οι πολιτικοί αναλυτές, δηλαδή τη στιγμή που η δημοτικότητά του θα χτυπήσει ταβάνι, ώστε η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του να του δώσει ακόμη μία ώθηση στον μακρύ δρόμο προς το Ελιζέ. Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

O 63χρονος Ζεμούρ ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του με ένα σύντομο βίντεο στο YouTube. Με πένθιμη μουσική υπόκρουση, εναλλάσσονται εικόνες που υπογραμμίζουν το αγαπημένο μοτίβο του πρώην δημοσιογράφου και συγγραφέα: την υποτιθέμενη παρακμή της Γαλλίας. Γυναίκες με μαντίλες στην πλατεία, μαύροι στο μετρό, γονυκλισίες μουσουλμάνων στο τζαμί, σκηνές βίας στους δρόμους, απελπιστικός συνωστισμός σε νοσοκομεία.  

«Αισθάνεστε ότι δεν βρίσκεστε πλέον στη χώρα που ξέρατε. Είστε ξένοι στην ίδια σας τη χώρα. Πρέπει να ξαναδώσουμε την εξουσία στον λαό, να την πάρουμε από τις μειονότητες που καταπιέζουν την πλειοψηφία», διακηρύσσει ο Ζεμούρ, διανθίζοντας το μήνυμά του με τις αναπόφευκτες, για φέρελπι ηγέτη της Ακροδεξιάς, αναφορές στον Βοναπάρτη και στη Ζαν ντ’ Αρκ.

Το όλο «στήσιμο» παρέπεμπε, ωστόσο, και κάπου αλλού. Μιλώντας μέσα από σημειώσεις, στο γραφείο του, μπροστά από ένα τεράστιο μικρόφωνο, ο Ερίκ Ζεμούρ προσπάθησε να προκαλέσει συνειρμούς με τον Σαρλ ντε Γκωλ και τα ιστορικά διαγγέλματά του από το εξωτερικό, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι αλήθεια ότι ο ακροδεξιός πολιτικός ύμνησε στο παρελθόν, όχι τον ηγέτη της ελεύθερης Γαλλίας, αλλά τον στρατάρχη Πετέν, συνεργάτη των Γερμανών, διαστρέφοντας την ιστορική αλήθεια σε σημείο που να υποστηρίξει ότι το δωσιλογικό καθεστώς του Βισί «έσωσε» τους Εβραίους. Ψιλά γράμματα.

Με αναφορές στον Ναπολέοντα και στη Ζαν ντ’ Αρκ, φιλοδοξεί να γλιτώσει τη χώρα από «τις μειονότητες που την καταπιέζουν».

Λάθος συγκυρία

Η χρονική στιγμή της αναγγελίας μάλλον δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Υστερα από εβδομάδες ασυγκράτητης δημοσκοπικής ανόδου, τα ποσοστά του Ζεμούρ σημειώνουν αισθητή κάμψη. Οι τελευταίες μετρήσεις προβλέπουν έναν δεύτερο γύρο μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, όπως το 2017, με τον εν ενεργεία πρόεδρο να επανεκλέγεται στον δεύτερο γύρο. Για ένα διάστημα φάνηκε ότι ο Ζεμούρ θα μπορούσε να κερδίσει τον εμφύλιο της Ακροδεξιάς, αλλά μια σειρά από επικοινωνιακά ολισθήματα φαίνεται ότι του στοίχισε ακριβά. Το πιο πρόσφατο από αυτά ήταν ότι έκανε τη γνωστή χειρονομία με το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο σε μια γυναίκα που τον αποδοκίμαζε με παρόμοιο τρόπο, στη Μασσαλία. Για κακή του τύχη, ο φωτογραφικός φακός ήταν κοντά και αποδείχθηκε ανελέητος.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να ξεγράψει κανείς από την προεδρική κούρσα την Κεντροδεξιά. Το μεγάλο κόμμα της –Οι Ρεπουμπλικανοί– θα αναδείξει τον υποψήφιό του το προσεχές Σάββατο. Η μάχη αναμένεται να κριθεί μεταξύ των περιφερειαρχών στο Ο ντε Φρανς και το Ιλ ντε Φρανς, Ξαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές αντίστοιχα, και του πρώην διαπραγματευτή της Ε.Ε. στο θρίλερ του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή