Τουρκία: Δεν έχει τέλος η πτώση της λίρας

Τουρκία: Δεν έχει τέλος η πτώση της λίρας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε απώλεια περίπου 1% και σταθερά πάνω από τις 15 λίρες το ένα ευρώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών της χωρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Oικονομικών Λουτφί Έλβαν, αν και έμπιστος του Ερντογάν δεν συμφωνούσε με την πολιτική της ταχείας μείωσης του επιτοκίου. Έτσι χθες τα μεσάνυχτα η παραίτησή του έγινε δεκτή και τον αντικατέστησε ο υφυπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Νουρεντίν Νεμπάτι.

Αυτή η επιλογή φούντωσε περεταίρω τις εικασίες για επιστροφή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο νέος υπουργός έχει να αντιμετωπίσει την κατρακύλα της λίρας όσο μειώνεται το επιτόκιο.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται, ενώ εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Δεν αλλάζει πολιτική ο Ερντογάν 

Πάντως όσο και αν οικονομολόγοι επισημαίνουν πως μια ακόμη μείωση επιτοκίου που σχεδιάζει να κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στα μέσα του Δεκεμβρίου θα προκαλέσει νέα καθοδο, ο ίδιος επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι αυτή είναι η νέα πολιτική και δεν προτίθεται να την αλλάξει.

Με πληροφορίες από DW

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή