Τρίτη δόση άμεσα, και όχι αναμονή για εμβόλιο της Όμικρον, συστήνουν 15 ειδικοί

Τρίτη δόση άμεσα, και όχι αναμονή για εμβόλιο της Όμικρον, συστήνουν 15 ειδικοί

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να κάνουν αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όσοι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με 15 ειδικούς στους εμβολιασμούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, υπάρχει μια σειρά από λόγους για τη λήψη ενισχυτικής δόσης άμεσα. Σε αυτούς τους λόγους συμπεριλαμβάνονται, η έλλειψη επαρκών δεδομένων για την «Όμικρον», τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των ενισχυτικών δόσεων και των μηνών που πιθανότατα θα χρειαστούν τα εμβόλια για να «προσαρμοστούν» στη νέα μετάλλαξη.

«Οι ενισχυτικές δόσεις είναι ακόμη πιο επείγουσες», είπε ο Γκρέγκορι Πόλαντ, διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Εμβολίων της Κλινικής Μάγιο, όχι μόνο για την αύξηση της ανοσίας σε ατομικό επίπεδο -όπως είπε- αλλά και για την ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού όσον αφορά την εξάπλωση της «Όμικρον» και της περαιτέρω εμφάνισης νέων παραλλαγών.

Οι κατασκευαστές εμβολίων αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της «Όμικρον» και αναπτύσσουν νέους, προσαρμοσμένους εμβολιασμούς. Στις ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είπαν ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις. Οι περισσότεροι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα ευθυγραμμίστηκαν με τη σύσταση των CDC.

Και ενώ οι επιπλέον δόσεις μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από την νέα μετάλλαξη, «είναι η καλύτερη ευκαιρία, μαζί με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, για να κρατήσουμε τους ανθρώπους έξω από το νοσοκομείο», δήλωσε ο Λόις Πριβόρ-Νταμ, διευθυντής εμβολίων ενηλίκων στο International Vaccine Access. 

Από την πλευρά της, η Μόνικα Γκάντι, καθηγήτρια ιατρικής και γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε πως «τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με ιατρικές παθήσεις θα ωφεληθούν».

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ομόφωνα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν νέες «επικαιροποιημένες» εκδοχές των υπαρχόντων εμβολίων. «Ακόμα κι αν ένα νέο φάρμακο είναι απαραίτητο και είναι διαθέσιμο, η άμεση ενίσχυση δεν θα πρέπει να αποκλείει την ενίσχυση με μια νέα έκδοση αργότερα», δήλωσε η Έμιλι Λάντον, επικεφαλής επιδημιολόγος του νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Και για τα άτομα που εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εμβολιαστούν τώρα, είπαν οι ερωτηθέντες. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέτρο και πιο σημαντικό από τις αναμνηστικές δόσεις», δήλωσε ο Γουλμπορ Τσεν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των CDC για τις πρακτικές ανοσοποίησης.

Οι περισσότεροι από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν οι άνθρωποι θα χρειαστούν ένα νέο εμβόλιο ειδικά για την «Όμικρον».

Πηγή: Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή