Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ θερμοκρασίας στον δυτικό Καναδά

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ θερμοκρασίας στον δυτικό Καναδά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού υπέφερε το καλοκαίρι εξαιτίας του καύσωνα που έφερε ο ιστορικός «θόλος ζέστης» που την έπληξε, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη χώρα και διεθνώς, περιοχή του δυτικού Καναδά κατέγραψε αυτή την εβδομάδα νέο ρεκόρ ζέστης: ο υδράργυρος έφθασε ως τους 22,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Πέντικτον, στο κεντρικό τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, της δυτικότερης επαρχίας του Καναδά, που δοκιμάζεται εδώ και μήνες από αλλεπάλληλα ακραία φαινόμενα, ήταν αυτή που κατέγραψε προχθές Τετάρτη τη συγκεκριμένη θερμοκρασία.

«Πρόκειται για ρεκόρ, ή για να είμαστε πιο ακριβείς για ισοφάριση (προηγούμενου) ρεκόρ», διευκρίνισε χθες ο Αρμέν Κάστελαν, μετεωρολόγος της Environment Canada.

Η θερμοκρασία αυτή είχε καταγραφεί ακόμη μια φορά στο παρελθόν, την 3η Δεκεμβρίου 1982, στη Χάμιλτον, στο Οντάριο, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό.

Η Πέντικτον, πόλη με περίπου 33.000 κατοίκους, απέχει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Λίτον, δήμο σε απόσταση 250 χλμ. βορειοανατολικά του Βανκούβερ, που κατέγραψε στα τέλη του Ιουνίου το ιστορικό υψηλό θερμοκρασίας στον Καναδά –49,6 βαθμούς Κελσίου–, ενώ καταστράφηκε κατά το 90% εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς.

Στην Πέντικτον, το προηγούμενο ρεκόρ «ήταν 11,2 βαθμοί το 2012, αλλά χθες η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 22,5 βαθμούς, είναι σίγουρο πως πρόκειται για ρεκόρ», εξήγησε ο Γκρέγκορι Γιανγκ, άλλος μετεωρολόγος της Environment Canada.

Αυτή η περιοχή στην ενδοχώρα της Βρετανικής Κολομβίας υπέστη τις χειρότερες συνέπειες του «ιστορικού» θόλου ζέστης: έχασαν τη ζωή τους πάνω από 500 άνθρωποι, ενώ ξέσπασαν τεράστιες πυρκαγιές.

Από τον Σεπτέμβριο είχαμε «πολλή ζέστη» που «μας ήρθε από υποτροπικές» περιοχές, εξήγησε ο Αρμέν Κάστελαν, χαρακτηρίζοντας τη θερμοκρασία «πολύ εντυπωσιακή για οποιαδήποτε ημέρα οποιουδήποτε Δεκεμβρίου σε οποιαδήποτε τοποθεσία της χώρας».

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα «ατμοσφαιρικό ρεύμα» χτυπάει το νοτιοδυτικό τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας· πρόκειται για «το τρίτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στην ίδια επαρχία, σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες από τα μέσα Νοεμβρίου. Οι αρχές συνδέουν τα φαινόμενα αυτά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην κλιματική αλλαγή οφείλονται τα κύματα ζέστης ή καύσωνα. Ο ακραίος καύσωνας του Ιουνίου, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου, θα ήταν «πρακτικά αδύνατον» να καταγραφεί αν δεν υπήρχε η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξήγησαν επιστήμονες του World Weather Attribution.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή